Slovenija

Varnostne razmere v Sloveniji trenutno stabilne

STA
15. 11. 2015, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Varnostne razmere v Sloveniji so po petkovih terorističnih napadih v Parizu še vedno dobre in stabilne, je na sobotni seji ocenil sekretariat sveta za nacionalno varnost. Kljub temu je policija nemudoma sprejela nekatere varnostne ukrepe in začela z njihovim izvajanjem, so danes sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

STA
Policistovo pismo je naletelo na množično odobravanje.

Člani sekretariata so se poleg tega seznanili tudi s sprejetimi ukrepi in oceno ogroženosti Slovenije. Na podlagi razprave so člani sekretariata zadolžili obstoječo delovno skupino, ki redno pripravlja ocene ogroženosti, da dopolni oceno ogroženosti na podlagi nekaterih elementov, ki so jih opredelili na seji.

Oceno mora delovna skupina po navedbah urada predložiti do ponedeljka. Če bo sprejeta, bo predstavljala podlago za morebitno spremembo stopnje ogroženosti in za oblikovanje oziroma dopolnitev določenih ukrepov in predlogov, ki jih je oblikoval sekretariat.

Boj proti terorizmu zahteva usklajeno delovanje vseh držav, saj gre za globalno grožnjo. Zato je ključnega pomena dobro sodelovanje med vsemi varnostnimi agencijami znotraj države in s tujimi varnostnimi organi. Tudi v okviru zadnjih terorističnih napadov policija aktivno sodeluje s tujimi varnostnimi organi z namenom preverjanja različnih podatkov, so navedli v Ukom.

Na policiji vse podatke preverijo prek policijskih evidenc, ki zaradi varovanja zunanje schengenske meje vsebujejo tudi preveritve v schengenskem informacijskem sistemu. Če bi v tem sistemu obstajale informacije, ki bi predstavljale varnostni zadržek, bi nemudoma ukrepali v skladu z razpisom. Podatke o nedovoljenih prestopih državne meje sicer vnašajo v nacionalne baze podatkov, so pojasnili v Ukomu.

Policija je poleg mednarodno prevzetih obveznosti in dobrih praks razvila tudi nekatere lastne prakse, ki temeljijo na pravočasnem in ustreznem prepoznavanju posameznih znakov takih primerov, pri čemer je ključno pravočasno mednarodno sodelovanje. V ta namen se slovenska policija poslužuje različnih na mednarodni ravni vzpostavljenih platform za operativno izmenjavo informacij in ažurno medsebojno obveščanje, so še sporočili.

Francijo so pretresli doslej najhujši teroristični napadi, v katerih je v noči na soboto umrlo 129 ljudi, 352 pa je bilo ranjenih. Med njimi jih je 99 v kritičnem stanju. Napadi so se odvili na šestih prizoriščih v Parizu, največ smrtnih žrtev pa je terjal napad na klub Bataclan. Odgovornost za teroristične napade je prevzela Islamska država.