Slovenija

Pri oskrbi migrantov preko javnih del vključili 158 oseb

sta
11. 11. 2015, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Poklicnim strukturam in prostovoljcem se je preko programa javnih del v delo v sprejemnih in nastanitvenih centrih za migrante vključilo že 158 oseb. Pogodbe za določen čas dveh mesecev z možnostjo podaljšanja podpisujejo z upravo za zaščito in reševanje, po tem programu javnih del bodo sicer zaposlili 260 oseb, so sporočili z ministrstva za delo.

Arsen Perić/m24
Prostovoljci pri sortiranju humanitarne pomoči

Od 158 brezposelnih, ki so se odzvali na razpis ministrstva ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za pomoč pri obvladovanju migracijskih tokov, se je na območju Brežic vključilo 35 oseb, na območju Maribora 28 oseb, Ptuja 32 oseb, Murske Sobote 40 oseb, Celja 20 oseb in na območju Ljubljane tri osebe, ki se zdaj uvajajo v delo.

Prve dolgotrajno brezposelne osebe so v delo z begunci vključili že prejšnji teden. Prednost pri vključevanju v program imajo dolgotrajno brezposelne starejše osebe ter prostovoljci, ki že opravljajo prostovoljska dela v sprejemnih in nastanitvenih centrih in so kot dolgotrajno brezposelni že prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb na zavodu.

Udeleženci teh javnih del izvajajo koordinativne naloge in naloge, vezane na pomoč pri čiščenju in urejanju ter na pomoč humanitarnim organizacijam pri razdeljevanju hrane in drugega materiala v sprejemnih in nastanitvenih centrih. Za program javnih del, namenjen pomoči pri obvladovanju migracijskih tokov, je po besedah ministrice Anje Kopač Mrak zagotovljenih 650.000 evrov.