Črna kronika

Število smrtnih žrtev požara v romunskem nočnem klubu naraslo na 50

sta
11. 11. 2015, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaradi poškodb, ki so jih utrpeli v smrtonosnem požaru v nočnem klubu v Bukarešti konec oktobra, so umrli še štirje ljudje. Skupno število smrtnih žrtev tragedije je tako naraslo na 50. Požar, ki ga je povzročila pomanjkljiva varnost, je sprožil množične proteste, ki so vodili v odstop premierja Victorja Ponte.

Dve od zadnjih štirih smrtnih žrtev so zdravili v Veliki Britaniji, kamor so ju prepeljali minuli konec tedna. Drugi dve žrtvi sta umrli v bolnišnici v Romuniji.

Nočni klub Colectiv je bil 30. oktobra poln obiskovalcev rockovskega koncerta, ko se je začel ognjemet, ki je sprožil požar in paniko. 26 ljudi je umrlo na prizorišču, še 200 pa jih je utrpelo poškodbe. V torek se je v romunskih bolnišnicah še vedno zdravilo okrog deset poškodovanih, ki so v kritičnem stanju. Še več kot 30 pa so jih prepeljali na zdravljenje v tujino.

Reuters

Prvi izsledki preiskave so pokazali številne pomanjkljivosti pri varnostnih ukrepih v nočnem klubu. Med drugim so bila odprta ena sama vrata, klub nima zasilnih izhodov, za zvočno izolacijo pa so uporabili vnetljive materiale. Tri lastnike kluba so pridržali zaradi suma nenaklepnega uboja.

Tragedija je sprožila množične protivladne proteste, zaradi katerih je odstopil premier Ponta, ki je bil že tako pod velikim pritiskom zaradi očitkov o utaji davkov in pranju denarja. V torek so za njegovega naslednika imenovali nekdanjega evropskega komisarja za kmetijstvo Daciana Ciolosa.