Svet

Sodišče dovolilo stavko pri Lufthansi

sta
11. 11. 2015, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Delovno sodišče v nemškem Darmstadtu je ponoči odobrilo stavko kabinskega osebja pri Lufthansi na letališčih v Frankfurtu in Münchnu. Sindikat Ufo je zadovoljivo obrazložil cilje stavke, zato je sodnik zahtevo Lufthanse za izdajo začasne odredbe zavrnil. Stavka naj bi trajala do petka, danes so morali spet odpovedati več sto letov.

Arhiv Svet24

Peti dan stavke stevardes in stevardov je morala Lufthansa odpovedati več kot 900 letov na letališčih Frankfurt, München in Düsseldorf, prizadetih je skoraj 100.000 potnikov. Gre za najdaljšo stavko v zgodovini Lufthanse.

Vodstvu koncerna ponoči pri delovnem sodišču v Darmstadtu ni uspelo z zahtevo za začasno odredbo za prepoved stavke na letališčih v Frankfurtu in Münchnu. Je pa za nezakonito ocenilo stavko delovno sodišče v Düsseldorfu, vendar se ta odločitev nanaša le na tamkajšnje letališče in le na torek.

Kaj si lahko potniki obetajo v četrtek, bo znano tekom dneva, je povedal tiskovni predstavnik družbe. Letalski prevoznik poskuša svojim potnikom "kolikor hitro je mogoče sporočiti, kaj lahko pričakujejo," je dodal.

Spor glede tarifnih pogodb s sindikatom Ufo se vleče že dve leti. Med najbolj spornimi temami so določbe o pogojih za upokojitev in pokojninsko zavarovanje za 19.000 stevardes in stevardov krovne družbe Lufthansa.

Koncern je v ponedeljek stavkajočim predstavil izboljšano ponudbo, hkrati pa je član upravnega odbora Karl Ulrich opozoril, da je treba zaradi rastočih stroškov preveriti smiselnost letov na trgih, kjer vlada velika konkurenca. V sindikatu Ufo so to razumeli kot grožnjo z zmanjšanjem števila zaposlenih.