Slovenija

V Dobovo prispelo nekaj več kot 2000 migrantov

sta
11. 11. 2015, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na mejni prehod Dobova sta ponoči in zjutraj prispela dva vlaka, vsak s po približno tisoč migranti. Ti nadaljujejo pot proti Avstriji, kjer jih sproti tudi sprejemajo. Avstrijski varnostni organi so pri Šentilju sprejeli okoli 1000, pri Jesenicah pa okoli 500 migrantov. Vojska pa je na posameznih odsekih meje s Hrvaško začela postavljati ograjo.

STA
Redna linija proti Dobovi.

DOBOVA

Okoli enih ponoči je na mejni prehod Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak s 1067 tujci. Policisti so v skladu z logističnimi in nastanitvenimi zmogljivostmi vse tujce, ki so v Dobovo pripeli v torek, z vlaki in avtobusi že prepeljali v nastanitveni center Šentilj in proti Jesenicam. Vse tujce so ob prihodu v državo zdravstveno in humanitarno oskrbeli, policisti pa so opravili identifikacijske postopke. Kot so potrdili na novomeški policijski upravi, je nekaj po 9. uri v Dobovo prispel še en vlak z okoli 1000 tujci, njegov prihod so hrvaški varnostni organi predhodno napovedali.

Pri Velikem Obrežu v bližini Dobove je vojska zjutraj začela postavljati ovire na meji, s katerimi naj bi nadzorovali prehod beguncev čez mejo. Bodeča žica tako že stoji na območju neposredno ob Sotli.

JESENICE

V torek so iz Dobove preko Jesenic trije vlaki v Avstrijo prepeljali 1623 že evidentiranih migrantov. Danes zjutraj pa je vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljal še nadaljnjih 540 migrantov, ki so bili pred tem nastanjeni v Brežicah in na Obrežju.

ŠENTILJ, GRUŠKOVJE

Zvečer in ponoči sta iz Dobove v Šentilj pripeljala vlaka z 870 oziroma 942 migranti. V tamkajšnji nastanitveni center je ponoči iz Bistrice ob Sotli in Dobovca prispelo še osem avtobusov s 471 tujci, v naslednjih urah pa še pet avtobusov z 265 migranti iz Dobove in nadaljnjih pet avtobusov z 225 migranti iz Dobovca.

Avstrijski varnostni organi so okoli 22. ure sprejeli 500, danes ob 8. uri pa še drugih 500 beguncev.

Sinoči ob 20.40 je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške prispelo šest avtobusov z 304 migranti, ki so jih po evidentiranju pripeljali v nastanitveni center Šentilj. Ob 1.25 je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške prispelo še osem avtobusov z 491 migranti, ki jih bodo po evidentiranju prav tako pripeljali v Šentilj. 165 od njih so jih v Šentilj že uspeli prepeljati.

Trenutno je po podatkih mariborskih policistov v nastanitvenem centru v Šentilju 2242, v sprejemnem centru Gruškovje pa 326 oseb. V kratkem v Šentilju sicer pričakujejo prihod vlaka iz Dobove z novimi migranti. Hrvaški varnostni organi bodo sicer po napovedih dopoldne na mejnem prehodu Gruškovje predali novo skupino migrantov, ki jo bodo s šestimi avtobusi pripeljali iz Slavonskega broda. Vse bodo slovenski organi registrirali v sprejemnem centru Gruškovje.

GORNJA RADGONA

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno 1084 migrantov, od tega so 226 po končanih postopkih evidentiranja tja prepeljali iz sprejemnih centrov v Petišovcih in Dolgi vasi. Vse migrante so zvečer in ponoči pripeljali iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci.

Medtem je okoli 500 migrantov okoli 9. uro zapustilo nastanitveni center in odšlo proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu z Avstrijo. V tem času v Gornji Radgoni pričakujejo prihod šestih avtobusov z okoli 300 migranti iz Hrvaške.

RAZKRIŽJE

V občini Razkrižje vojska zjutraj začela postavljati žičnato ograjo na obeh straneh mejnega prehoda Gibina.

SREDIŠČE OB DRAVI

Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

LENDAVA

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov.