Slovenija

Fištravec še ni našel skupnega jezika z opozicijo

sta
11. 11. 2015, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec tudi dan pred novembrsko sejo mestnega sveta ni našel skupnega jezika z opozicijo glede sestave komisije za volitve in imenovanja, ki zaradi spremembe razmerja moči v mestnem svetu po izstopu štirih svetnikov njegove liste zahteva drugačno delitev mest. Fištravec se namerava pogajati naprej, kar opozicija zavrača.

sta
Andrej Fištravec

Kot je mariborski župan povedal na današnji novinarski konferenci, so nečlani koalicije zahtevali delitev v razmerju 5:2, pri čemer so se sklicevali na svoje razumevanje proporcionalnosti v mestnem svetu. Fištravec pa meni, da to ni proporcionalni predlog, zato je za naslednji teden predlagal nova pogajanja, česar pa njegovi politični nasprotniki niso sprejeli soglasno, saj so menili, da je njihov predlog zrel za obravnavo na mestnem svetu.

"Menim, da je v razmerah, ko ima koalicija 19 članov, opozicija pa 26 članov, pravilno razmerje 4:3 v korist slednjih," je pojasnil župan, ki v zvezi s tem na četrtkovi seji pričakuje določene zaplete, čeprav še ne ve, kje vse bi se lahko zapletlo.

Svetniške skupine, ki ne podpirajo mestne oblasti, so Fištravcu že nekajkrat pokazale mišice, nazadnje so ga presenetili celo z zahtevo po odpoklicu, ker naj bi proti pravilom hkrati opravljal funkciji župana in direktorja mestne uprave. Kviaz v sedanji sestavi je po županovih besedah ugotovil, da do prekrivanja pristojnosti ni prišlo, zato mestnemu svetu tega ni predlagal v obravnavo. Kot je dodal Fištravec, je zanj ta tema zaključena.

Ena od pomembnejših točk četrtkove seje je sicer obravnava razmer po uvedbi inšpekcijskega postopka zoper mariborsko občino glede obveznosti do izgradnje kanalizacijskega omrežja in čistilnih naprav. Kot je danes povedal novi direktor mestne uprave Darko Fras, projekt poteka že več let, zaradi pomanjkanja evropskih virov pa se s težavami sooča več slovenskih občin.

"Res pa je, da gre za enega prvih primerov, ko so inšpekcijske službe začele preko postopkov prisiljevati občine k temu, da dogradijo kanalizacijo v skladu z predpisanimi roki," je dejal Fras in ob tem spomnil, da je župan mestnemu svetu že dvakrat predlagal sprejetje ustreznih odlokov, pa mestni svet tem predlogom ni sledil, zato ni moglo priti do pospešene gradnje.

Ključni problem je po njegovem, da ni na voljo sistemskih virov, kar bi morala biti predvsem omrežnina, ki pa doslej v mestnem svetu še ni bila potrjena. Tudi zato od skupaj okoli 70 kilometrov kanalizacijskega omrežja v Mestni občini Maribor za zadostitev kriterijem manjka še okoli 30 kilometrov. V zvezi s postopkom je dejal, da so se z inšpektorji dogovorili za podaljšanje rokov, do marca naslednje leto pa jim morajo v izogib morebitnim globam predstaviti načrt za dokončanje projekta.

Ker bo za uresničitev načrta potrebno priti tudi do dodatnega denarja, je po Frasovih besedah v mestnem svetu nujno treba sprejeti ustrezne odloke za zagotovitev denarja, predvsem kar se tiče omrežnine. Tudi župan je zato že napovedal, da bo po enajstih letih vendarle potrebna sprememba cen komunalnih storitev, kakšna bo ta, pa za zdaj ni želel povedati.