Slovenija

Zima ne bo ustavila beguncev

Luka Tetičkovič
10. 11. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po umiritvi števila beguncev, ki so konec tedna vstopili v Slovenijo, lahko pričakujemo še večji val. Prebežnikov z Bližnjega vzhoda ne bo ustavila niti zima, Avstrija sicer načrtuje ograje, a ne po madžarskem vzoru.

Reuters
V Atenah danes pričakujejo skupno okoli 7500 beguncev, večinoma z otoka Lezbos.

Na grškem otoku Lezbos je zaradi stavke voznikov trajektov za štiri dni obtičalo 15.000 prebežnikov, skupno jih je na grških otokih iz istega razloga ostalo 25.000. V Atenah tako pričakujejo 7500 prebežnikov, v nedeljo dopoldne pa so v bližnje pristanišče Pirej prispele tri ladje z okoli 5600 ljudmi, poročajo nacionalni medij.

Zima prihaja

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je v oktobru Sredozemsko morje prečkalo kar 218.000 ljudi, kar je precej več kot v enakih obdobjih pretekla leta, ko je konec poletja ustavil tudi begunske tokove. Strokovnjaki naraščanje števila prebežnikov pripisujejo krizi na Bližnjem vzhodu, ki ji ni videti konca. Z rusko intervencijo v Siriji je dobila le še dodaten zagon, zaradi česar civilisti množično zapuščajo državo, saj so se znašli ujeti med različne skupine uporniških sil na eni strani in na režimske na drugi. Sirski režim namreč vodi politiko bombardiranja območij, ki niso več pod fizičnim nadzorom njegovih oboroženih sil.

UNHCR potrebuje dodatna sredstva za pomoč beguncem v zimskih razmerah. 

Združeni narodi pozivajo k dodatnim sredstvom

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) zato predvideva, da bo ožine med Turčijo in grškimi otoki tudi v zimskih mesecih prečkalo do 5000 beguncev dnevno. »Težke vremenske razmere lahko zaostrijo trpljenje, ki ga že tako preživlja na tisoče beguncev in migrantov, ki pristajajo v Grčiji in potujejo čez Balkan. Če ne bomo pravočasno sprejeli primernih ukrepov, bi to v zimskih mesecih lahko vodilo v nadaljnjo izgubo življenj,« opozarja tiskovni predstavnik UNHCR, William Spindler.

UNHCR zato načrtuje prilagoditve in nadgraditve obstoječih sprejemnih centrov za begunce na balkansko-mediteranski poti, za ta namen pa potrebujejo skoraj sto milijonov ameriških dolarjev dodatnih sredstev. »Zimska oblačila in odeje bodo, poleg preostalih ključnih potrebščin za varovanje pred vremenom, vključeni v pakete za pomoč in razdeljeni posameznikom glede na njihove potrebe,« pojasnjuje Spindler.

Avstrija o možnosti ograje na meji s Slovenijo

Avstrijsko notranje ministrstvo bo najkasneje v sredo sprejelo odločitev o postavljanju ograje na mejnem prehodu Špilj (na slovenski strani Šentilj), od koder prihaja največ prebežnikov, ki prečkajo Slovenijo. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi avstrijsko notranje ministrstvo preigravalo tri možnosti, največ podpore naj bi imela začasna postavitev tehničnih pregrad, ki jih je mogoče tudi hitro umakniti. Manj pa naj bi bili naklonjeni gradnji dejanske nepredušne ograje, kot je to storila Madžarska.