Svet

Grčiji še teden časa za ukrepe v zameno za naslednji finančni obrok

STA
9. 11. 2015, 23.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Finančni ministri držav v območju evra so dali danes Grčiji še teden dni časa za izvedbo ukrepov, zahtevanih v zameno za naslednji finančni obrok dveh milijard evrov. O odprtih vprašanjih se je treba dogovoriti v prihodnjem tednu, je dejal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

Arhiv Svet24

Da je Grčija pod velikim časovnim pritiskom, da izvede ukrepe, zahtevane v zameno za sprostitev naslednjega finančnega obroka dveh milijard evrov, je Dijsselbloem poudaril že ob prihodu na zasedanje.

Za izplačilo naslednje tranše dveh milijard evrov mora Grčija izvesti seznam 48 zelo podrobnih ukrepov. Približno tretjine pogojev še ni izpolnila.

Med odprtimi točkami sta na primer vprašanji odvzema nepremičnine pod hipoteko zaradi neplačila obrokov in uvedba davka na dodano vrednost za zasebne šole.

Pri prvem odprtem vprašanju se zapleta, ker leva vlada Aleksisa Ciprasa vztraja pri zaščiti najbolj ranljivih, da ne bi izgubili domov, ker ne morejo plačati dolgov, a se z upniki ne more dogovoriti o pogojih za takšno izjemo.

Precej hitro je treba po Dijsselbloemovih besedah rešiti tudi vprašanje upravljanja bank v prihodnosti, da ne bi to ogrozilo načrtovane dokapitalizacije bank.

Deset milijard evrov iz tretjega programa pomoči Grčiji v vrednosti 86 milijard evrov je že šlo na poseben račun pri evropskem reševalnem skladu ESM za ukrepe za stabilizacijo bank.

V celotnem 86-milijardnem programu je sicer za dokapitalizacijo bank predvidenih 25 milijard evrov, ki naj bi jih Grčija poplačala iz privatizacijskega sklada.

Po oceni Evropske centralne banke (ECB) štiri glavne grške banke po neugodnem scenariju potrebujejo približno 14,4 milijarde evrov.

Če bi Grčija izpolnila zahtevane ukrepe, bi to poleg dveh milijard evrov sprostilo tudi prenos desetih milijonov evrov za dokapitalizacijo grških bank.

Upniki so Grčiji v prvi tranši iz 86-milijardnega programa pomoči namenili 26 milijard evrov. Deset milijard evrov je šlo na poseben račun pri evropskem reševalnem skladu ESM za ukrepe za stabilizacijo bank, 13 milijard pa so Atene dobile takoj.

V sklopu prve tranše so tako na voljo še tri milijarde evrov. Članice območja evra so pripravile seznam zelo podrobnih ukrepov, ki bi jih bila morala Grčija za naslednji dve milijardi evrov izvesti do sredine oktobra, vendar se to ni zgodilo.

Evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je bil sicer danes ob prihodu na sestanek evroskupine optimističen, da bo dogovor mogoče doseči - če ne danes, pa v prihodnjih dneh.

To je prvi veliki politični preizkus za Atene po novem začetku poleti in priložnost za grško vlado, da dokaže, da je opravila s prakso zamud, so v upanju na skorajšnji dogovor minuli teden izpostavili viri pri EU.