Slovenija

Slovenija tudi oktobra z deflacijo

STA
30. 10. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenija je tudi oktobra na letni ravni zabeležila deflacijo, in sicer 0,8-odstotno. K letni deflaciji so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov ter cenejše obleke in obutev. Cene življenjskih potrebščin so medtem na mesečni ravni v povprečju ostale nespremenjene, je danes objavil statistični urad.

Thinkstock
K letni deflaciji so največ prispevale nižje cene naftnih derivatov.

K letni deflaciji so največ (1,1 odstotne točke) prispevale nižje cene naftnih derivatov - tekoča goriva so se pocenila za 18,2 odstotka, pogonska pa za 15,6 odstotka.

Poleg tega so k deflaciji prispevale (0,2 odstotne točke) nižje cene obleke in obutev, ki so se v povprečju pocenile za 1,3 oz. 4,2 odstotka, ter nižje cene počitniških paketov (0,1 odstotne točke) - počitnice so bile cenejše za 3,9 odstotka.

Po drugi strani pa so k letni rasti največ (po 0,2 odstotne točke) prispevale višje cene telefonskih storitev in aparatov (+3,3 odstotka) in višje cene hrane (najbolj se je podražilo sadje, in sicer za 5,4 odstotka).

Po 0,1 odstotne točke so k letni rasti prispevale še višje cene komunalnih in drugih storitev (te so bile dražje za 1,6 odstotka), opreme za šport (ta je bila dražja za 19,5 odstotka) in zavarovanje (to je bilo dražje za 1,9 odstotka).

Cene življenjskih potrebščin so medtem na mesečni ravni v povprečju ostale nespremenjene. K temu so po 0,4 odstotne točke prispevale višje cene obleke in obutve (obleka in storitve za oblačila so bile dražje za 4,9 odstotka, obutev in čevljarske storitve pa za 6,2 odstotka).

Mesečno raven cen so za 0,2 odstotne točke znižali cenejši počitniški paketi (za 5,6 odstotka), po 0,1 odstotne točke pa še hrana (najbolj se je pocenilo sadje, in sicer za 3,9 odstotka) in prevoz (cene v tej skupini so bile nižje za 0,4 odstotka).

Povprečje v zadnjih 12 mesecih kaže na 0,4-odstotni padec cen, potem ko je bila v enakem obdobju lani 0,4-odstotna inflacija.

Cene, merjene s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, so se oktobra na letni ravni znižale za 1,1 odstotka, potem ko je bila oktobra lani 0,1-odstotna inflacija. v 12-mesečnem povprečju so se oktobra cene znižale za 0,6 odstotka, potem ko je bila v enakem obdobju lani 0,5-odstotna. Na mesečni ravni se cene niso spremenile.