Svet

Napadi skrajno desničarskih skupin na azilne centre v Nemčiji, policija preiskuje povezave salafistov z begunci

b.k.
30. 10. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška policija preučuje 10 potencialnih primerov beguncev, ki bi lahko prihajali iz vrst terorističnih organizacij. Zaenkrat še ni znano ali gre za dezerterje. Vodja zvezne policije opozarja pred ekstremističnim skrajno-desničarskim sentimentom v Evropi.

Reuters
Fotografija je arhivska.

»Zvezne dežele so doslej poročale o okoli 40 primerih, ko so Salafisti želeli priti v stik z mladimi begunci,« je dejal Holger Muench, vodja nemške zvezne policije.

»Z višanjem števila beguncev se slabša tudi varnostni položaj,« še opozarja Muench in dodaja, da trenutno preiskujejo 10 primerov beguncev, ki bi lahko prihajali iz vrst ekstremističnih skupin.

Po uradnih ocenah naj bi do konca leta v nemčijo prišlo 800.000 prebežnikov, sicer le manjši del štirimilijonske množice, ki je pred vojno zbežala iz države.

Muench je zaskrbljen nad skrajno-desničarskim sentimentom, ki se vzpostavlja v Evropi kot spontani odziv na prihod beguncev.

»Konflikti med iskalci azila se povečujejo; razpoloženje na [evropski] desnici se meša. Ta dinamika me skrbi,« pravi Muench in dodaja, da je situacija težka in napeta z vedno več kaznivimi dejanji zoper iskalce azila.

Število kaznivih dejanj zoper begunskih centrov se je od lani potrojilo. Letos so zabeležili že 600 napadov na azilne centre, od tega jih ima kar 543 potrjeno skrajno-desničarsko ozadje. Samo federalna policija je registrirala 95 nasilnih zločinov in 49 napadov s požigi.

Prav tako so v četrtek aretirali 32-letnega Nemca, ki je ubil 4-letnega dečka iz Bosne in Hercegovine, njegovo truplo pa skril v avtomobilu.