Slovenija

DUTB prodaja terjatve do Mabre

STA
30. 10. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

DUTB je objavila javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb za odkup terjatev do družbe Mabra inženiring poslovanje z nepremičninami, ki je v stečaju. Slaba banka prodaja vse svoje terjatve, ki skupaj s pripadki in stranskimi pravicami znašajo 25,65 milijona evrov. Zavezujoče ponudbe zbira do 1. decembra.

Arhiv Svet24
DUTB bo v desetih dneh od izteka roka za oddajo ponudb izbrala ponudnika.

Znesek terjatev skupaj s pripadki in stranskimi pravicami Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do Mabre, ki na dan 1. oktober znaša 25,65 milijona evrov, se bo povečal za pripadke od 2. oktobra dalje, izhaja iz danes objavljenega razpisa DUTB.

V postopku prodaje terjatev lahko sodelujejo domače in tuje fizične in pravne osebe, DUTB pa bo upoštevala pravočasne zavezujoče ponudbe, ki bodo med ostalimi pogoji določno definirale ceno za odkup terjatev in opredelile okoliščine glede odkupa terjatev, skupaj z dokazilom, da ponudnik razpolaga s sredstvi za odkup. Ponudnik mora prav tako navesti rok plačila. Zavezujoča ponudba mora biti veljavna najmanj do 31. januarja 2016.

Ponudniki bodo do vključno 1. decembra imeli možnost opraviti skrbni pregled dokumentacije (izvajal se bo elektronsko 24 ur na dan), povezane s terjatvami, pogoj za izvedbo skrbnega pregleda pa je plačilo varščine v višini 50.000 evrov.

Odpiranje zavezujočih ponudb ne bo javno

DUTB bo terjatve prodala tistemu, ki bo ponudil najvišjo končno ceno za odkup terjatev in najboljše pogoje plačila. Primernost ponudbe bodo v slabi banki ocenili po lastni presoji. Če bo več ponudnikov ponudilo enako ceno, bodo šli v individualna pogajanja.

DUTB bo v desetih dneh od izteka roka za oddajo ponudb izbrala ponudnika (k temu sicer ni zavezana) in z njim sklenila pogodbo o prodaji in odstopu terjatev, pri čemer si pridržuje pravico, da v postopku ne izbere nobenega ponudnika.

Podjetje Mabra inženiring poslovanje z nepremičninami, najbolj poznano po investitorstvu v kompleks Dunajski kristali, je v stečaju od konca novembra 2011. V družbi so kot ključni razlog za uvedbo stečaja takrat navedli odpoved menjalne predpogodbe s strani vlade, po kateri bi Mabra v zameno za stavbo v središču Ljubljane, kjer ima prostore Nacionalni inštitut za javno zdravje (takrat Inštitut za varovanje zdravja), državi v last in posest izročila poslovno stavbo Dunajski kristali.