Slovenija

Sindikati in gospodarstvo proti predlogu vlade o zvišani stopnji DDV

STA
9. 10. 2015, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Socialni partnerji na seji Ekonomsko-socialnega sveta danes poleg predlogov proračunov za prihodnji dve leti obravnavajo tudi vladni predlog, da bi zvišani stopnji DDV - pri 22 in 9,5 odstotka - postali stalnica, čemur se opirajo tako gospodarstveniki kot tudi sindikati.

sta

Izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje je ob robu seje poudarila, da vladnemu predlogu ostro nasprotujejo, saj menijo, da gre pri tem za nepravičen ukrep.

"Povišane stopnje DDV najbolj prizadenejo najranljivejše, ki večino svojih dohodkov porabijo za najnujnejše življenjske potrebščine. Zato se nam zdi podaljševanje tega ukrepa neprimerno. Prav tako je bil obljubljen kot začasni ukrep," je pojasnila.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič pa meni, da je za gospodarstvo, pa tudi za prebivalce, vedno slabo, če so davki visoki, ker je manj možnosti za potrošnjo.

Ob tem je dejal, da bi bila GZS ob davčnih spremembah pripravljena sprejeti "win-win situacijo", v kateri bi na eni strani bolj obremenili kapital - "seveda ob ohranitvi olajšav za investicije" - na drugi strani pa zmanjšali obremenitev stroškov dela.

"Vendar se bojimo, da bi pri razbremenitvi stroškov dela ostalo samo pri obljubah, na drugi strani pa bi prišlo do višje obdavčitve kapitala," je dodal Hribar Milič.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa opozarja, da se je vlada davkov lotila na napačni strani.

Znižanje DDV bi namreč pomenilo nekoliko lažje dihanje najranljivejših. "Pri DDV bi se dalo neke stvari spremeniti na bolje - ZSSS je predlagala nižji DDV, temu ne nasprotujem, je pa treba pokazati, kje bi nadomestili ta delež," je dejal.

Tako opozarja, da je v Sloveniji ena najnižjih stopenj davka na dobiček podjetij. "To je prostor za spreminjanje davkov, ne pa tam, kjer se je vlada zdaj lotila stvari," je dejal Štrukelj.

"Še vedno sprašujem ministra za finance, zakaj delu prebivalstva poklanja davčne darove - govorim o cedularni obdavčitvi kapitalskih in dividendnih dobičkov. Obdavčeni so bistveno manj, kot so plače ali pa drugi prihodki prebivalstva," je še dejal ob robu seje.