Svet

Kajenje bo ubilo enega izmed treh mladih moških na Kitajskem

B.K./STA
9. 10. 2015, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tobak bo do leta 2030 ubil dva milijona Kitajcev, kaže nedavna študija objavljena v britanski medicinski reviji The Lancet.

Reuters

Zaradi kajenja bo na Kitajskem do leta 2030 umrlo okoli dva milijona ljudi, kar je dvakrat toliko, kot jih je leta 2010. Več umre moških, medtem ko med Kitajkami število kadilk upada. Raziskovalci opozarjajo na »rastočo epidemijo prezgodnje smrti« v tej najštevilčnejši državi na svetu.

Glede na trenutne trende se bo s tobakom ubil kar eden izmed treh mladih moških, so raziskovalci zapisali v medicinski reviji The Lancet.

»Približno dve tretjini mladih kitajskih moških postane kadilcev cigaret, večina jih začne preden so stari 20 let. Če ne prenehajo s kajenjem, jih približno polovica izgubi življenje zaradi tobaka,« je zapisal soavtor članka Žengming Čen iz britanske univerze Oxford.

Kadilci imajo približno dvakrat višjo smrtnost kot ljudje, ki niso nikoli kadili. Poveča se predvsem tveganje za pljučnega raka, možgansko kap in srčni infarkt.

Raziskovalci so izvedli dve obsežni študiji v 15-letnem časovnem razmiku, da bi sledili in primerjali zdravstvene posledice kajenja med starejšimi in mlajšimi Kitajci.

Reuters

Prva študija je potekala več let konec prejšnjega tisočletja in je vključevala četrt milijona moških, starih med 40 in 79 let. Druga študija se je začela leta 2006 in še poteka, vključuje pa pol milijona moških in žensk, starih med 35 in 74 let.

Rezultati so pokazali, da je število smrti, povezanih s tobakom, leta 2010 skoraj doseglo milijon ljudi, saj je umrlo okoli 840.000 moških in 130.000 žensk. Če se bo trenutni trend nadaljeval, bo število smrti zaradi tobaka do leta 2030 naraslo na dva milijona, ugotavlja raziskava.

Raziskava pa je vseeno pokazala nekaj vzpodbudnih rezultatov. Tako se je denimo povečalo število nekdanjih kadilcev iz treh odstotkov leta 1991 na 9 odstotkov leta 2006.

Tisti, ki so prenehali kaditi preden so razvili kakršnokoli resno bolezen, so imeli 10 let po prenehanju kajenja podobno tveganje za bolezni kot ljudje, ki niso nikoli kadili.

Reuters
Ljudska republika Kitajska je največji svetovni porabnik tobaka. Kadi namreč kar 350 milijonov Kitajcev.