Slovenija

Zelena luč kampusu v Vipavi

Polona Krušec
23. 10. 2015, 19.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ugodeno Ko je že vse kazalo na to, da kampus v Vipavi ne bo mogel zrasti, je Arso le izdal dovoljenje, na podlagi katerega Občina Vipava nadaljuje postopke za realizacijo projekta.

P.K.

UNG

Zgodba s pridobitvijo dovoljenja se je vlekla tako dolgo, ker je ozemlje, na katerem bi kampus zrasel, poplavno, saj leži neposredno ob reki Vipava, za Centrom starejših Pristan, kjer se vodotok velikokrat razlije. Treba je bilo pripraviti študijo, kako zemljišče rešiti pred vodo, da bi bilo varno za gradnjo.

Naslednji koraki

Podrobna študija o tem, kako izbrano zemljišče zaščititi pred morebitnim razlitjem, je Agencijo Republike Slovenije za okolje (Arso) očitno prepričala. Na podlagi pridobljenega dovoljenja bo vipavska občina zdaj začela pripravljati podroben prostorski načrt, saj univerzitetnega kampusa brez dovoljenja ni mogla vključiti v že potrjeni prostorski načrt, je povedal vipavski župan Ivan Princes. Zemljišče, ki ga je Občina Vipava ponudila novogoriški univerzi, je za zdaj opredeljeno še kot kmetijsko, a z dovoljenjem pričnejo s postopkom spremembe namembnosti.

»Zdaj, ko smo pridobili pozitivno mnenje Arsa, lahko začnemo pripravljati nov prostorski načrt, v katerega bomo vključili kampus, in mislim, da ne bi smelo biti več težav,« je dejal Princes.

P.K.

Sledi revizija

Vipavska občina je za pridobitev soglasja Arsa pripravila protipoplavno študijo, ki je bila usklajena z več deležniki, tudi lokalnimi. Projekt sicer čaka še revizija, vendar Princes ne pričakuje dodatnih težav. Občina pa bo morala zagotoviti nadomestno zemljišče, ki bo služilo kot razlivno območje ob visokem vodostaju reke Vipave.

Upravni odbor novogoriške univerze je občini za dokončno odločitev o lokaciji univerzitetnega kampusa dal čas do konca tega meseca. Kot pravi Princes, bi z vsemi administrativnimi postopki zamudili za kakšen mesec ali dva, nekaj bo tudi še stroškov. »Nato je na potezi univerza. Mi se trudimo, da uresničimo pogoje za izgradnjo kampusa, verjamem pa, da bodo rektor in njegova ekipa, glede na to, da smo z univerzo sklenili 85-letno najemno pogodbo za dvorec Lanthieri, čutili neko odgovornost do nas,« je zaključil Princes.