Slovenija

Za kaj bo porabljen denar občine Vipava

Polona Krušec
10. 2. 2015, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Občinski svet občine Vipava je še v drugo potrdil predlog letošnjega proračun. Posebne nejevolje med svetniki ni bilo, čeprav bodo morali z denarjem razpolagati bolj skromno.

STA

Prihodki bodo znašali 7,7 milijona evrov, odhodkov pa bo za skoraj dva milijona več. Razlika bo pokrita s prihranki preteklih let, morda bo prišlo tudi do zadolžitve – za 900.000 evrov.

Sedem milijonov bo šlo za velike naložbe: dokončanje obnove Lanthierijevega dvorca v centru Vipave, ureditev komunalne infrastrukture v Podnanosu in vzpostavitev kanalizacijskega omrežja za čiščenje in odvajanje odpadnih voda na območju reke Vipave.

STA

Že ob prvi obravnavi proračuna pred novim letom je župan Ivan Princes pojasnil, da bo denarja letos res nekoliko manj, vendar na račun društev in drugih organizacij ne bodo varčevali. Zlasti na področju sociale se ne bo to nič poznalo, kar bo razveselilo predvsem socialno šibkejše, ki jim bo na voljo več neprofitnih stanovanj, napoveduje župan Princes.

Da so zategnili pas, pa se nekoliko bolj pozna pri denarju za investicije, ki bi izboljšale kakovost življenj po krajevnih skupnostih. Te čutijo zmanjšanje sredstev, ki so iz občinskega proračuna namenjena investicijam na krajevni ravni.

STA

Krajevna skupnost v Podragi bo imela najbrž premalo denarja za nove projekte. Nujna posodobitev ceste, ki vodi do vasi, že poteka. Od sredstev, ki jih letos prejmejo od občine, to je okoli 14.000 evrov, jih bo šlo kar 10.000 za širitev lokalne ceste. S preostankom ne bo kaj dosti za postoriti, so si edini člani sveta. Povedo, da želijo v vasi narediti igralni poligon, predvsem pa bi radi zaključili projekt čistilne naprave. S Komunalno stanovanjsko družbo Ajdovščina se morajo še pogovoriti o tem, kako bi nadaljevali, saj naprava ni izkoriščena v polni meri.

Ker v Podragi pa tudi po drugih skupnostih želijo nadaljevati razvoj podeželja, bodo nekatere zdaj k sebi vabile župana, s katerim bodo poskušali mlin obrniti v pravo smer.