Slovenija

Dan prej je bil tam dimnikar

J. A.
10. 2. 2015, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V nedeljo popoldne je na Krtini izbruhnil požar v kurilnici gospodarskega objekta Cirila Dularja. Uničil je peč, električno napeljavo, najverjetneje tudi dimnik.

J. A.

Mirna vasica Krtina v trebanjski občini je najbolj znana po konjeniški prireditvi Krtinska deteljica, takrat vaščani že desetletje vsako leto stopijo skupaj in pripravijo več spretnostnih tekmovanj, najbolj znano je natikanje deteljice. Da vas diha skupaj, se je izkazalo tudi v nedeljo.

J. A.

Ko je Dular opazil, da se iz kurilnice kadi, je klical gasilce. Prvi je z gasilnim aparatom pritekel sosed Jože Kovačič, pogasil je ogenj na peči, s katero ogreva hišo, gasilci pa so imeli še kar nekaj dela z dimnikom, ki se je vnel. Tam so bili gasilci iz PGD Trebnje, Velika Loka, Trebanjski Vrh, Šentlovrenc in Čatež pod Zaplazom, v pripravljenosti pa z Občin.

»Ko je zagorelo, me ni bilo doma, v tistem, ko sem se pripeljal, pa sem zagledal dim. Še dobro, da je bil dan, če bi bila noč in dima nihče ne bi opazil, bi lahko zgorelo gospodarsko poslopje in še hiša. Tudi zaprto okno v kurilnici je preprečilo, da se ogenj ni razširil na ostrešje,« je dan po nesrečnem dogodku razmišljal Dular, ki v hiši sredi vasi živi sam.

J. A.

V nedeljo je zakuril kot navadno, da bi bile za požar krive saje, ni verjeti, kajti dan prej je bil pri njem dimnikar. Kot možen vzrok so sosedje omenili avtomatski regulator, ki se ni zaprl in je omogočil, da se je peč pregrela.