Črna kronika

Neuslišani ljubezni je prestrelil srce

mr
10. 2. 2015, 19.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Janez Žnidar in Franc Novak, obtožena umora Marjete Brvar, se nista želela zagovarjati niti odgovarjati na posamezna vprašanja obrambe, tožilstva in sodišča.

Svet24
Krvavi incident se je zgodil 23. maja lani v preddverju nekdanje zgradbe tovarne Induplati v Zgornjih Jaršah pri Domžalah. Morilec je mater treh otrok presenetil okrog 8. ure zjutraj pred pragom družinskega podjetja Elform, ki se ukvarja s prodajo igrač.

Včeraj se je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem začelo sojenje. Žnidarju tožilci očitajo umor iz brezobzirnega maščevanja, Novaku pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Novak je po navedbah tožilstva vedel, da ima Žnidar za bregom umor Bervarjeve, a mu je kljub temu za 15.000 evrov prodal beretto s sedmimi naboji in ga celo podučil, kako naj z njo ravna. Glede na to, da sta se Žnidar in Novak zavila v molk, je sodnik prebral njuni izpovedi v preiskavi. Žnidar je tam tarnal, kakšna krivica se mu je zaradi prepovedane ljubezni godila zadnjih 20 let, Novak pa, da je orožje Žnidarju res prodal, ob tem pa zanikal, da bi vedel, kakšni so bili njegovi nameni.

Kot prva priča v postopku je bil zaslišan mož pokojne Franci Bervar. Pojasnil je, da je obdolženi Marjeto vrsto let zalezoval in ji pošiljal pisma, v katerih je trosil zgolj neumnosti in laži, zaradi česar je zoper njega vložila tudi tožbo. Ob tem je poudaril, da so Žnidarjeve navedbe o neuslišani ljubezni »totalna laž« in da Marjeta z njim ni bila nikoli v zvezi. »Nikoli se ga ni niti dotaknila, najbližje sta komunicirala en meter narazen,« je med drugim dejal.

arhiv Svet24

Še pred soprogom pokojne je spregovorila izvedenka medicinske stroke Monika Čolnik, ki je povedala, da je smrt nastopila v nekaj sekundah zaradi hudih poškodb vitalnih organov. Morilec je v žrtev iz neposredne bližine izstrelil šest strelov in ji med drugim prestrelil aorto in srce.

Kot smo že poročali, tožilstvo za Žnidarja zahteva izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja, kar lahko traja največ pet let, medtem ko njegovemu pajdašu Novaku grozi najmanj 15 let zapora. Zdi pa se, da sodišče ni več tako prepričano v to, da je Žnidar moril v stanju neprištevnosti, saj se sodniki poigravajo z mislijo, da bi Žnidarja pregledal še en izvedenec, ki bi ocenil njegovo psihično stanje med storitvijo kaznivega dejanja. Sojenje se nadaljuje 3. marca.