Slovenija

Zdravnik Erik Brecelj poziva: Ukrepajte!

Simon Rosc
10. 2. 2015, 18.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zdravstvo so pretresli posamezni primeri, ki zmanjšujejo zaupanje v zdravnike. Kaj na to pravi Erik Brecelj?

STA

Zdravnik Erik Brecelj je znan kot kritik zdravstva in tudi politike, ki na tem področju ničesar ne spremeni. Ker brez dlake na jeziku oriše resnično situacijo, smo ga povprašali po mnenju o dogodkih zadnjih tednov, ki zdravnikom kratijo ugled.

Na kakšni stopnji je etičnost med zdravniki ta hip?

Pri veliki večini je etičnost na izjemno visoki stopnji, nekaj pa je takšnih, da me je sram, da so zdravniki, in nam vsem delajo sramoto ter na nas mečejo slabo luč.

Ali sva lahko konkretna?

Z imeni? Ne, tega ne bi …

Kaj pa zaupanje v zdravnike ta trenutek? Zdi se, da je nekaj zadnjih dogodkov okrnilo ugled zdravnikov.

Zaupanje dvomim, da je slabše, kot je bilo kdaj prej. Treba se je zavedati, da smo zdravniki tudi samo ljudje, in ljudje pač delamo napake. In ko se zgodijo kakšni zapleti, to seveda tudi vpliva na zaupanje v zdravnike, ki v takšnih primerih pade. Ampak še enkrat, zdravniki smo samo ljudje, in posamezniki, ki niso pošteni, lahko s svojimi dejanji vsem drugim močno škodijo.

Seveda se bova dotaknila tudi primera Igorja Bavčarja in zdravnice Metke Zorc. Kljub trditvam zdravnice, da je g. Bavčar resno bolan, ljudje menijo, da v ozadju veliko vlogo igra predvsem denar, da se z njim da vse kupiti. Kaj menite vi?

Seveda je korupcija tudi med zdravniki. Na srečo je velika večina zdravnikov takšnih, da tej skušnjavi ne podležejo in delujejo na izjemno visokem nivoju. Seveda pa so med nami tudi takšni, ki nam niso v ponos. Ampak jaz mislim, da težava ni toliko v zdravnikih, kot je v sistemu, ki tovrstna dejanja dopušča. Na tem področju bi bilo treba veliko postoriti, predvsem sprejeti ustrezne sistemske ukrepe, ki pa jih kar ni in ni.

Kakšni ukrepi – konkretno?

Ne vem, na primer zagotoviti boljše vodenje bolnišnic, potem so tukaj razpisi, ki bi jih bilo treba sistematizirati, tukaj odteče največ denarja. Veliko je stvari, ki bi jih že zdavnaj lahko postorili, pa jih pač pustijo pri miru.

Kaj pa zdravstvena reforma? Veliko se govori o tem, predvsem že kar nekaj časa. Ministri se menjajo, postori pa se potem nič. Kakšen je vaš komentar na vse to dogajanje?

Res je, predvsem se samo govori o tem, ko pa pride do tega, da bi morali ukrepati, nihče ničesar ne stori oziroma minister odstopi. Žal je tako, in dokler bo tako, bo zdravstvo pač tam, kjer je.

Imate morda kakšne konkretne predloge za reformo?

Na spletni strani iniciative zdravnikov smo zapisali vse naše predloge, ki bi jih bilo po našem mnenju treba (celo nujno) sprejeti. Upam samo, da ne bo spet ostalo pri govorjenju, ker kot sem dejal že prej: ko minister trči ob korupcijo in ne more ali pa si pač ne upa ukrepati, odstopi, in tako smo spet na začetku.