Kultura

FOTO: 'Živci' Lare Jankovič in Jureta Ivanušiča

Nejc Simšič
23. 10. 2015, 17.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zvezdnika slovenskih odrov sta združila moči in se spopadla z Živci, predstavo, ki govori o ljubezni, konceptu, ki ga je civilizacija, kot duhovito pokaže ameriški avtor Adam Szymkowicz, pripeljala do mej absurda.

Jaka Varmuž

Jaka Varmuž

Koliko drame, strahu in patetike je potrebno za nekaj tako preprostega, kot je zbližanje dveh človeških bitij. Ostanki prejšnjih razmerij, strah pred novimi, pomanjkanje ljubezni do sebe, in zatorej nezmožnost verjeti, da te lahko ima nekdo rad, na eni strani ter obsedenost in velika prepričanost vase (eno ali drugo ali vse naenkrat) na drugi so psihični modusi, dobro znani človeku, ki se znajde v situaciji pretečega zbližanja s sočlovekom, in jih zato v sebi vedno doživljamo skrajno resno. In prav s tem se spopadeta Lara Jankovič in Jure Ivanušič, s pomočjo glasov Mojce Fatur in Jožefa Ropoše.

SKRAJNO RESNO O LJUBEZNI

Lara in Jure vsa našteta vprašanja kot lika v komediji Živci, bivši pianist Elliot, ki dela kot urednik, in kabarejska plesalka in pevka Susan, ki v prostem času dela na samomorilski vroči liniji (»ker jo to uravnoteži«), doživljata ravno tako. Skrajno resno.

Jaka Varmuž

Ravno iz te patetike vznika duhovitost te igre. Susan in Elliot se znajdeta v situaciji, v kateri je že od prvega stika jasno, da sta si všeč, da se privlačita, vendar sta se nezmožna temu prepustiti. Zabavno, duhovito, nepretenciozno in dinamično dramsko pisanje je še ne 40-letni dramatik in igralec Adam Szymkowicz napisal leta 2004, krstno je bilo uprizorjeno dve leti pozneje v New Yorku, za Gledališče Koper pa se je pod režijo podpisala Katja Pegan. Premiera predstave je na Obali odmevala karseda glasno, naslednje ponovitve pa so to nedeljo, 25. oktobra, in prihodnji četrtek, 29. oktobra, zvečer v Kulturnem domu Sv. Duh.

Jaka Varmuž