Kultura

FOTO: Pol stoletja kariere in nešteto zgodb Petra Čeferina

S.N.
20. 10. 2015, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Najbolj znani slovenski odvetnik, dr. Peter Čeferin, je med vsemi stanovskimi kolegi tudi najbolj dejaven na različnih življenjskih področjih.

Mediaspeed

Najsi gre za obiskovanje kulturnih prireditev doma in v tujini, popotovanja po vseh koncih sveta, športno udejstvovanje … vse bolj cenjeni pisatelj je povsod poleg. Zato tudi ne čudi pisana druščina gostov, ki so se zbrali na promociji njegove četrte knjige 100 sodnijskih. V ljubljanski restavraciji Maxim je šef založbe Litera Orlando Uršič tako kar sijal od ponosa, ko njegov pisateljski paradni konj več kot uro po zaključku programa sploh ni mogel med svoje goste, saj pisanju posvetil v knjige vsem, ki so si to želeli, sploh ni hotelo biti konca.

Zaprt v arhiv naše pisarne sem več mesecev po cele dneve kopal po spisih.

NOVA JE DRUGAČNA

V knjigi 100 sodnijskih gre za sto zgodb, v katerih je sodeloval avtor in ki so se dogodile na slovenskih sodiščih v zadnjih petdesetih letih. Vse so resnične in za vse velja: dogodki v resničnem življenju so pogosto bolj neverjetni od opisov izmišljenih dogajanj v še tako šokantni literaturi. Medtem ko je prve tri knjige napisal na dah, saj je zgodbe leta nosil s seboj, je bilo pisanje četrte knjige drugačno, takole ga opiše avtor: »Zaprl sem se v arhiv naše pisarne, kjer hranimo spise od leta 1967 dalje, in več mesecev kopal po spisih. Tako sem našel zgodbe, ki so zaznamovale velik del mojega življenja.«