Slovenija

Perčič je Janšo prijel za jezik

Robert Marin
1. 10. 2015, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Janeza Janšo kazensko preganja nekdanji svetovalec predsednika države Danila Türka Franci Perčič zaradi očitkov, da je sodeloval z Udbo. Prvaku SDS grozi denarna kazen ali do šest mesecev zapora.

Grega Wernig

Sojenje Janši se je včeraj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zgolj iz formalnosti začelo znova.

Kazenski spis je namreč v roke dobila sodnica Deja Kozjek, potem ko je sodnica Helena Vidic Bizjak, ki ji je bil primer sprva dodeljen, nedavno zamenjala službo (od aprila je direktorica občinske uprave Kostel oziroma vodja medobčinske uprave občin Kostel in Osilnica).

Grega Wernig

Označuje me za udbaša, organizacija pa je bila ukinjena, ko sem imel 13 let, hodil sem v šesti razred osnovne šole …

Maske padajo

Zadeva korenini v oktobru 2008, ko je bil na spletni strani SDS objavljen prispevek z naslovom Maske padajo, v katerem anonimni avtor komentira seznam povabljenih na slavnostno večerjo, ki jo je ob obisku britanske kraljice priredil takratni predsednik Türk. Pisec na podlagi knjige Dušana Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo navaja, da so na seznamu povabljencev tudi partiji najbolj zvesti vojščaki iz vrst Službe državne varnosti, na primer Perčič.

Perčič 1 : SDS 0

Perčiču so v SDS tudi očitali, da je eden od ideologov afere Depala vas in da je stečajni postopek Elana vodil toliko časa, da so varčevalci Les banke že pozabili, kdo jih je pravzaprav okradel. Enaki očitki kot v prispevku Maske padajo so se pojavili tudi v rubriki Perčičmeter, ki so jo na spletni strani SDS uvedli poleti leta 2009. Zaradi zapisov je Perčič vložil odškodninsko tožbo zoper SDS, po propadlem poravnalnem naroku septembra 2010 pa je Janša kot predstavnik stranke v izjavi za Kanal A dejal, da obstajajo verodostojni dokazi, da je Perčič sodeloval z Udbo, zaradi česar se je Perčič odločil še za kazenski pregon Janše. Kot je znano, je pravdo stranka SDS izgubila; sodišče je pravnomočno odločilo, da mora SDS Perčiču plačati 4000 evrov odškodnine.

Žaljiva obdolžitev, 160 člen KZ 

Kdor o kom trdi ali raznaša kaj, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev ...

Razvpiti mikrofilm zdaj uradno arhivsko gradivo?

Kronski dokaz, da je bil Perčič član Udbe, za Janšo in SDS sicer predstavlja mikrofilm iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1989, za katerega pa nasprotna stran meni, da je ponarejen, da je nastal v “garažni delavnici SDS”. Na mikrofilmu je sicer seznam uslužbencev nekdanje tajne policije, pod zaporedno številko 698335 pa je navedeno ime Perčič Franc in njegovi osebni podatki.

Janša je včeraj vztrajal pri zagovoru, ki ga je podal julija lani, in dodal, da je od takrat seznanjen z novim dejstvom, ki le še potrjuje njegove navedbe, da je bil Perčič udbaš. Po Janševih besedah je namreč že omenjeni publicist Lajovic zloglasni mikrofilm poleg še nekaterih drugih predal Arhivu RS, kar pomeni, da gre zdaj za “uradno arhivsko gradivo”. “Ni šlo za vrednostno sodbo, ampak za dejstva, ki so preverljiva,” je med drugim dejal Janša in ponovil inkriminirane besede ...

Janša je Perčiča prizadel in zrevoltiral

Tudi Perčič je vztrajal pri svojih dosedanjih izpovedbah in dodal, da bi od Janše kot “nekega strokovnjaka” (pri čemer je naštel nekatere njegove politične funkcije oziroma dosežke v zadnjih letih) pričakoval bolj natančno izražanje. “Označuje me za udbaša, organizacija pa je bila ukinjena, ko sem imel 13 let, hodil sem v šesti razred osnovne šole,” je dejal zasebni tožilec in poudaril, da se nikoli ni politično udejstvoval, da izhaja iz gospodarstva.

“Če bi bil kadarkoli sodelavec kakršnekoli tajne službe, verjemite, da bi bil toliko pameten, da ne bi tožil,” je dejal. Ob Janševi izjavi je bil “prizadeto zrevoltiran”. Prvič je očitek priletel iz ust konkretne osebe, ne spletnih anonimnežev ali stranke kot take, zato mu ni ostalo drugega, kot da Janšo toži. “Osebo lahko primeš za jezik,” je sklenil Perčič.

Saga se bo nadaljevala 4. novembra z zasliševanjem sedanjih in nekdanjih uslužbencev Arhiva RS, ki bodo spregovorili o avtentičnosti mikrofilma.