Slovenija

Janša v protinapad s tožbami, tudi zoper Maslešo

STA
24. 9. 2015, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša se je pritožil na zastaranje zadeve Patria, piše Reporter. Novico so za STA potrdili v SDS. Reporter neuradno piše še, da namerava Janša v odškodninske tožbe, tudi zoper predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo, neposredno na Evropsko sodišče za človekove pravice. V SDS pravijo, da Reporterjevo pisanje drži.

STA

Janša, ki je bil v aferi Patria do zastaranja obtožen sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, se je za pritožbo, ki jo je sicer na svoji strani objavil Reporter, odločil, ker meni, da se je pri odločanju okrajnega sodišča v zadevi prišlo do kršitev kazenskega zakona in bistvenih kršitev določb kazenskega postopka.

Višjemu sodišču zato predlaga, da pritožbi ugodi in sklep v delu, ki se nanaša na Janšo, razveljavi ter vrne okrajnemu sodišču v ponovno odločanje. Kot piše v pritožbi, iz odločbe ustavnega sodišča v tej zadevi izhaja, da obtožni predlog ni izpolnjeval zakonskih pogojev za vodenje kazenskega postopka. Sodnica bi morala obtožni predlog preizkusiti in ga zavreči, še piše o zastaranju. Sodišče je torej po Janševem mnenju prezrlo oziroma ni upoštevalo, da so odločbe ustavnega sodišča obvezne.

Ljubljanska okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko je namreč pred nekaj tedni odločila, da zadevo Patria zavrže zaradi njenega zastaranja. Sodnica je morala odločiti, ali glede zastaranja velja določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bila storjena kazniva dejanja in po kateri Patria zastara letos, ali novejša določba, po kateri je v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve.

Sodnica je v sklep zapisala, da je kazenski zakonik, ki je veljal v času, ko naj bi se zgodila kazniva dejanja, absolutno zastaranje predvideval po desetih letih, zato se novi zakonik ne more upoštevati.

Takšno stališče sodišča je po Janševem mnenju oziroma njegovega zagovornika Francija Matoza pravno zgrešeno, sklep pa nezakonit.

Tožilstvo je Okrajno sodišče v Ljubljani že pred dvema tednoma obvestilo, da se na sklep o ustavitvi postopka Patria zaradi zastaranja ne bo pritožilo. Tudi Janševa soobtožena v tej zadevi, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič, sta kmalu po odločitvi sodišča napovedala, da se nanjo ne nameravata pritožiti.

Nakup finskih oklepnikov 8x8 je prerasel v eno večjih afer v samostojni Sloveniji. Sojenje v zadevi Patria se je začelo leta 2011 in se dve leti kasneje končalo z obsodilno sodbo, ki sta jo potrdili tako višje kot vrhovno sodišče, Janša, Krkovič in Črnkovič so nekaj časa preživeli v zaporu. Vendar pa je ustavno sodišče sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo ljubljanskemu okrajnemu sodišču v ponovno sojenje.