Slovenija

Laboratorijski delavci v ZD Ljubljana v stavko zaradi nepravilne uvrščenosti v plačne razrede

STA
24. 9. 2015, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zaposleni v laboratorijski diagnostiki v Zdravstvenem domu Ljubljana za 5. oktober napovedujejo začetek stavke. Trdijo, da so glede na delo, ki ga opravljajo, nepravilno razporejeni na delovna mesta in posledično premalo plačani. Od leta 2008 se z vodstvom zdravstvenega doma glede tega niso uspeli dogovoriti. Stavkali bodo do izpolnitve zahtev.

Arhiv Svet24

Stavkalo bo okoli 60 laboratorijskih tehnikov in inženirjev, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. V času stavke bodo delovali samo v enoti center na Metelkovi, zagotovo bo poskrbljeno za nujne bolnike in otroke.

Glede na to, da v okviru vseh enot Zdravstvenega doma Ljubljana na dan opravijo približno 1000 storitev, v enoti center pa okoli 250, tam v času stavke pričakujejo gnečo. Tudi če bi želeli, ne bodo morali opraviti bistveno več kot 250 preiskav, saj sta v tej enoti le dve odvzemni mesti.

Laboratorijski tehnik v Zdravstvenem domu Ljubljana Igor Gomerčić je na današnji novinarski konferenci pozval bolnike k strpnosti.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič, ki je tudi predsednik stavkovnega odbora, je dodal, da bolniki lahko gredo na laboratorijske preiskave tudi k drugim ponudnikom, denimo zasebnikom, koncesionarjem ali v kakšen drug zdravstveni dom.

Gomerčić obljublja, da bodo tudi v času stavke delali korektno in kakovostno. Tako želijo delovati tudi v prihodnje, a za to zahtevajo primerno plačilo.

Za stavko so se odločili, ker se od leta 2008, od prevedbe plač v javnem sektorju, niso uspeli dogovoriti o pravilni umestitvi njihovih delovnih mest.

Tehniki so uvrščeni v 19. plačni razred in prejmejo približno 600 evrov na mesec, medtem ko bi morali biti glede na kolektivno pogodbo uvrščeni dva razreda višje, kar znaša okoli 40 evrov mesečno več. Inženirji pa prejmejo približno 800 evrov mesečno, medtem ko bi glede na kolektivno pogodbo morali biti uvrščeni tri plačne razrede višje.

Po Vukadinovičevih besedah stavka ni njihov cilj, ampak posledica tega, da se z vodstvom niso uspeli dogovoriti o izpolnitvi njihovih zahtev. Tako se še vedno želijo pogajati z vodstvom zdravstvenega doma in tudi doseči dogovor.

Po besedah Polone Tanšek Aškerc so od leta 2008 z vodstvom sklenili več dogovorov, kako bodo rešili ta problem, ki pa jih vodstvo ni uresničilo. Za neuresničitev že dogovorjenega pa krivi tudi strokovno direktorico zdravstvenega doma, saj da "meša štrene".

"Stavke si ne želimo. Če bi Dolšak izpolnil, kar se je pogajal in nam obljubil, ne bi prišlo do stavke. Tako bo direktor moral prevzeti odgovornost do meščanov na svoja pleča," je še poudaril Vukadinovič.