Slovenija

Ptujčani si že manejo roke

Gabrijel Toplak
31. 8. 2015, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pobiralci bodo začeli z belim pinotom in chardonnayem, ki sta osnovi za penine, ter rizvancem kot najbolj zgodnjo sorto, glede na stopnjo zrelosti pa nadaljevali z muškatom otonelom in sauvignonom.

sta

Medtem ko se večina vinogradnikov počasi že pripravlja na trgatve, si manejo roke tudi Ptujčani. Vinogradi Ptujske kleti so posejani namreč po približno 400 hektarjih gričev Haloz in srednjih Slovenskih goric.

LETNIK ZA RDEČE SORTE

Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti, je povedal, da se bo trgatev začela v začetku septembra. Najprej bodo na vrsti beli pinot in chardonnay, ki sta osnovi za penine, ter rizvanec kot najbolj zgodnja sorta, skladno s stopnjo zrelosti pa še muškat otonel in sauvignon. »Glede na razvoj trte ocenjujemo, da bi lahko bil letnik zelo primeren za rdeče sorte, staranje vin, desertna vina in predikate. Če bo vreme še naprej stabilno, bo lahko leto izjemno dobro, ob kakšni pošiljki dežja na izbranih legah pa izjemno dobro leto tudi za kralja vin oziroma renski rizling,« je pojasnil Mandl.

sta

OSE GROZDJU ŠKODUJEJO 

V Ptujski kleti imajo podpisane dolgoročne pogodbe s kooperanti in zadrugo, s čemer si vsako leto zagotavljajo odkup ter plačilo celotnega pridelka. Letos pričakujejo odkup med 1500 in 1800 ton grozdja, nekaj malega tudi od Kmetijske zadruge Ptuj. Povprečna cena za grozdje bo nad 50 centov, pri nekaterih sortah so odkupne cene s stimulacijo tudi nad 65 centov. Vseeno pa Mandl opozarja: »Imamo vroče in suho poletje. Še vedno pa obstajajo nevarnosti, saj še nismo povsem izven obdobja poletnih neviht, medtem ko opažamo tudi povečano število os, ki lahko zelo škodujejo grozdju.«