Slovenija

Na Ptuju s podpisi zahtevajo gradnjo hitre ceste do Ormoža

STA
31. 8. 2015, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mestna občina Ptuj se je podobno kot ormoška že pred časom lotila zbiranja podpisov za gradnjo hitre ceste Hajdina - Ormož. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč v predlogu strategije razvoja prometa izločilo gradnjo omenjene ceste, ki bi po veljavnem nacionalnem programu za izgradnjo avtocest morala biti zgrajena že do leta 2013.

google maps

Kot so pojasnili na ptujski občini, je podpise mogoče oddati pred mestno hišo in mobilno na mestnih trgih in v nakupovalnih središčih vse do 5. septembra. Akciji so se pridružile tudi četrtne skupnosti in Klub ptujskih študentov.

V peticiji so med drugim zapisali, da so razočarani ob dejstvu, da vlada in pristojna ministrstva ne vodijo več nobenih aktivnosti v zvezi z izgradnjo hitre ceste Hajdina - Ormož. Še več, iz predloga strategije razvoja prometa, ki je bila predstavljena oktobra lani, je razvidno, da naj bi se v glavnem lotili le posegov na obstoječi prometni infrastrukturi, tak zapis pa je po prepričanju predlagateljev peticije odmik od trenutno veljavne resolucije o nacionalnem programu izgradnje avtocest.

Ptujčani zato ostro nasprotujejo izločitvi gradnje avtoceste, saj je bila trasa ceste v večjem delu že umeščena v prostor, na nekaterih delih so že bila pridobljena gradbena dovoljenja, odkupljena zemljišča ter celo preseljeni prebivalci iz stanovanjskih hiš.

Ob tem na Ptuju opozarjajo, da se je gradnja z ormoške strani že začela, a je bila dvakrat ustavljena zaradi stečajev izvajalcev gradbenih del, nenazadnje pa je bilo za projekt doslej porabljenih že skoraj deset milijonov evrov. V najstarejšem slovenskem mestu si za gradnjo hitre ceste najbolj prizadevajo predvsem zato, da bi tovorni promet umaknili iz mesta, zlasti iz najbolj obremenjenega Puhovega mostu, Ormoške ceste in Spuhlje.

"Nedopustno je, da odsek, ki bi moral biti zgrajen že do konca leta 2013, v letu 2014 ministrstvo za infrastrukturo opredeli kot neprioritetni odsek. Dobršnemu delu demografsko ogroženega dela Slovenije pa se tako že leta dolgo odvzema možnost gospodarskega razvoja in napredka," so dodali v peticiji.