Slovenija

Gospodarska rast kar 3 odstotna! Cerar: 'Ni možno, da bi ljudem prek transferjev na vseh področjih že dali to, kar si želijo'

STA/G.G.
31. 8. 2015, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bruto domači proizvod (BDP) se je lani okrepil za tri odstotke, kaže prva letna ocena rasti, ki jo je danes objavil državni statistični urad. To je precej več od februarske prve ocene statističnega urada, ki je govorila o 2,6-odstotni gospodarski rasti.

Thinkstock

Gospodarska rast Slovenije je spodbudna in kaže, da država ubira pravo pot proti izhodu iz krize. Ker je ta še vedno zelo zahtevna, ni možno, da bi ljudem prek transferjev na vseh področjih že dali to, kar si želijo, je pred začetkom Strateškega foruma Bled dejal premier Miro Cerar.

Cerar je spomnil, da mora Slovenija končno zares urediti javne finance, bistveno zmanjšati primanjkljaj, umiriti naraščanje javnega dolga in ga nato začeti zniževati, uveljaviti mora fiskalno pravilno in izpeljati strukturne reforme. Tako bo postala dober gospodar, ljudem pa bo to omogočilo dostojno življenje, vključno s socialno varnostjo.

"To je kompleksen proces in v letu ali dveh ga ni mogoče zastaviti tako, da bi na podlagi dosedanje dobre gospodarske rasti že uspeli na vseh področjih nazaj prek transferjev ljudem dati to, kar si ta hip želijo," je opozoril premier.

Vlada je po Cerarjevih besedah socialno naravnana in na nekaterih področjih že prihaja do socialnih ukrepov. "Tudi do upokojencev in do nekaterih drugih skupin smo že izkazali in bomo tudi v prihodnje vse naše namere prek usklajevanja pokojnin in tako dalje, seveda pa to še ne pomeni, da lahko kar takoj sprostimo plačni režim v javnem sektorju in pristopimo k vsemu tistemu, kar si ljudje želijo," je opozoril.

Če želi Slovenija priti iz krize in vzpostaviti vzdržno blaginjo, kar je cilj vlade, "potem moramo v prihodnjih mesecih paziti, da ne naredimo kakšnega napačnega koraka", je povedal Cerar. V tej luči bodo tudi potekala pogajanja s sindikati, občinami in drugimi deležniki, "da skupno najdemo tisto mejo, do katere še lahko delimo", je dodal.

Ena bistvenih usmeritev vlade je po premierjevih besedah povečevanje zaposlenosti. "Slovenija lahko resnično okreva samo tako, da bo čim več mladih in drugih kategorij prebivalstva delovno aktivnih, da bodo začutili, da lahko sami sebi ustvarijo spodobno življenje," je dejal in dodal, da bo to vplivalo tudi na ostale dejavnike in vprašanja o socialnih transferjih.

sta

BDP je lani po prvi letni oceni znašal 37,3 milijarde evrov, kar je nominalno za 1,4 milijarde oz. 3,9 odstotka več kot v 2013, realno pa za tri odstotke več kot v 2013.

Višina lanske gospodarske rasti vpliva tudi na odločanje v zvezi s spremembami socialnih prejemkov s prihodnjim letom. Pomembna je tudi pri vprašanju usklajevanja pokojnin. Glede na dogovor koalicijskih strank se bodo namreč pokojnine letos uskladile po redni poti ob pogoju, da je Slovenija v letu 2014 dosegla več kot 2,5-odstotno gospodarsko rast. Izplačilo bo država v tem primeru izvedla v januarju 2016.