Slovenija

FOTO: Ogabne delovne razmere, v katerih delajo naši policisti

Žiga Kariž
13. 8. 2015, 06.51
Posodobljeno: 15. 12. 2023, 08.50
Deli članek:

Vinka Gorenaka je zmotil plakat za veselico, na ščurke, plesen in razpadajoče omare pa je pozabil. Poglejte si slike katastrofalnih razmer na PP Center v Ljubljani, za katere je kriv tudi on.

M24/Arsen Perić

Prejšnji teden so pri stranki SDS zagnali vik in krik, ker so zgodovinarja sumljivega slovesa Romana Leljaka policisti PP Ljubljana Center želeli zaslišati v sobi, kjer je bil na steni letak, ki je vabil na veselico, na najem pa je bila tudi slika Josipa Broza Tita. Med najbolj glasnimi je bil tudi nekdanji notranji minister in vidni član SDS Vinko Gorenak. Njegov zapis na blogu: Simboli totalitarizma v policijskih prostorih – nesprejemljivo, pa je policiste razburil in doživel hude kritike.

Za obnovo policijskih postaj PU Ljubljana denarja nima. Ali politiki spet čakajo, da bo zaradi katastrofalnih pogojev prišlo do tragedije?

Ogorčeni policisti

Na facebooku se je pojavilo pismo, namenjeno njemu:

»Najprej se vprašajte, kaj ste vi kot minister, vsi pred vami in vsi za vami naredili za pogoje dela policistov na tej in drugih PP … Najprej si oglejte prostore, tako imenovano telovadnico, ki to ni, tuše in kopalnico, ki to ni …, garderobne omare v kleti, inventar v pisarnah …, stole, na katerih morajo sedeti policisti, kriminalisti, dežurni, administracija …, skratka vsi, ki imajo ogromno dela tudi za računalnikom …, preštejte, koliko pisarn ima klimatske naprave, ki jih vam nikoli ne manjka …, potem poglejte vozila po PP, stanje števcev in tehnično brezhibnost vozil. Nato priskrbite nekaj 100 policistov, ki jih manjka samo v PU LJ …, potem se pozanimajte, kako sploh lahko policija še normalno dela zaradi kadrovske problematike, ki je posledica varčevanja in nespametnih potez POLITIKOV v preteklosti. Ko boste spoštovani (od mene ne) POLITIKI uredili vse, kar sem napisal, pa se vtaknite še v sliko Tita, ki visi na steni.«

Policijska postaja Center 

Slike pričajo o nehumanih razmerah, v katerih delajo policisti. Žalostno je, da naj bi bilo stanje na nekaterih policijskih postajah še hujše, dotrajana oprema pa ogroža tako varnost policistov kot državljanov Slovenije.

Zapisno v pismu smo preverili na policijski postaji Center v Ljubljani. Slike, ki jih objavljamo, pričajo o katastrofalnih delovnih pogojih, v katerih delajo policisti. Mirno lahko rečemo, da gre za pogoje, v katerih ne bi smel delati nihče. Naša policija je namreč postala odlagališče za iztrošeno in odpisano opremo iz drugih delov javne uprave. Tudi ko kakšen del pohištva zamenjajo, dobijo le tisto, kar je nekje že bilo uporabljeno. V nekaterih pisarnah so si zaradi neznosnih pogojev policisti klimatske naprave kupili sami, s svojim denarjem. Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič nam je sporočila: »Večkrat smo že opozorili,da veliko naših policistov dela v slabih pogojih inda uporabljazastarelo opremo. Trudimo se,da glede na razpoložljiva sredstvazagotavljamo čim bolj nemoteno delo policistov. Za sanacijo prostora telovadnice na PP Ljubljana Center bi bila potrebna večja investicijska vlaganja. Sredstva zata namen pa PU Ljubljana nima.«