Slovenija

Nadzor bodo poostrili

Joži Sinur
12. 8. 2015, 22.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Komunali ugotavljajo, da ločevanje odpadkov še vedno ni zadovoljivo. Preventivni nadzor je pokazal, da je stanje še posebej slabo v skupnih zbiralnicah in na ekoloških otokih.

J. S.

Prav na zadnjih je bilo ponekod stanje še posebej skrb vzbujajoče, saj so na njih ljudje odlagali vse, tudi mešane in biološke odpadke. Poostren nadzor je zato neizbežen.

»V zadnjih letih izvajamo številne aktivnosti, da bi dosegli boljši učinek ločevanja odpadkov,« razlaga direktor Komunale Trebnje Stanko Tomšič. Ponekod imajo sicer še vedno velike težave.

OPOZORILI OBČANI SAMI

Na grozljivo stanje so komunalno podjetje opozarjali kar občani. »Res je, da nekateri neodgovorni uporabniki na ekološke otoke odlagajo vse vrste odpadkov. Do zdaj je bilo na našem območju mogoče tudi odlaganje mešane embalaže, kar pa ni več potrebno, saj jo zbiramo neposredno od gospodinjstev, zato bomo zabojnike za embalažo do konca leta z ekootokov postopoma umaknili,« napoveduje Tomšič.

J. S.

Tudi na medobčinskem inšpektoratu opažajo, da se v zadnjem času pojavljajo večji kupi smeti. »Še posebej je problem pereč med konci tednov, zato smo se s Komunalo odločili, da bomo poostrili nadzor,« je pritrdila vodja skupne občinske uprave Mirnska in Temeniška dolina Brigita Kalčič in dodala, da bodo kršitelje tudi kaznovali.

PO OPOZORILU KAZEN

V prihodnjih mesecih bodo torej poleg ekoloških otokov nadzor nad odlaganjem odpadkov poostrili tudi v skupnih zbiralnicah in v naravi, kar se, kot opozarja Tomšič, še vedno pogosto dogaja. Nadzirali bodo tudi odlaganje pri večstanovanjskih objektih, sprva bodo na nepravilnosti le opozarjali, pozneje pa bodo kršitelje kaznovali.