Slovenija

Policisti rešili življenje 50-letnemu tovornjakarju

G.G.
7. 7. 2015, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V nedeljo zvečer je na mejnem prehodu Obrežje voznik tovornjaka iz Bosne in Hercegovine, ki je prevažal glukozo in policista spraševal o možnostih vstopa tovornega vozila, kar naenkrat izgubil zavest in se zgrudil.

STA

Policist je takoj preveril utrip moškega, vendar utripa ni zaznal. Pričel je z nudenjem prve pomoči in temeljnim postopkom oživljanja. Drugi policist je poklical na številko 112 in stekel po avtomatski defribrilator.

Pričela sta z uporabo defibrilatorja in postopkom oživljanja. Moški je kasneje prišel k zavesti, takrat pa je na kraj že prispela reševalna ekipa in ga odpeljala v brežiško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center.

Oživljanje je tekma s časom

Po podatkih strokovnjakov se z vsako minuto, ki preteče od nastopa zastoja srca do prve defibrilacije, zmanjša verjetnost za preživetje za okoli deset do dvanajst odstotkov. Kljub takojšnjemu odzivu reševalcev je od trenutka, ko se je moški zgrudil pa do njihovega prihoda minilo več kot deset minut.

"Policisti Postaje mejne policije Obrežje so s pravilnim in odločnim ukrepanjem in nudenjem prve pomoči rešili življenje očetu dveh otrok - 50-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine. Prav danes pa smo iz kliničnega centra prejeli novico, da moški dobro okreva in zaradi hitrega in pravilnega ukrepanja policistov ne bo imel hujših posledic," so sporočili s PU Novo mesto.