Slovenija

FOTO: Slovo od Slavka Avsenika

R.T./STA
7. 7. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Številni ljudje iz Slovenije in tujine so se danes prišli poslovit od velikana narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika. Kot so izpostavili, je bil Slavko Avsenik pravi fenomen, njegova glasba pa je vedno prihajala iz srca. Prepričani so, da je ogromno naredil za Slovenijo, zato so veseli današnje poslovilne slovesnosti z državnimi častmi.

M24

Od jutra, ko je krsta s pokojnim Slavkom Avsenikom ležala na domačiji Avsenik v Begunjah, so se ob njej ustavili številni njegovi prijatelji, znanci, sodelavci in ljubitelji njegove glasbe. V miru, saj velike gneče ni bilo, so se vpisali v žalno knjigo in izrekli sožalje družini. Nekateri so se kljub visoki vročini zadržali v Begunjah, kjer se bodo udeležili tudi poslovilne slovesnosti.

Veliko je takih, ki so Slavka Avsenika tako ali drugače poznali, številni so z njim sodelovali in razvili prijateljske vezi. Prepričani so, da sta Slovenija in narodnozabavna glasba z Avsenikom zelo veliko izgubila. Kljub vsemu bo za njim ostalo okoli 1000 skladb, tradicijo pa nadaljujejo tudi njegovi potomci.

Avseniki imajo 150 klubov oboževalcev po sem svetu, največ v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Danes so se od njega v Begunje prišli poslovit tudi njegovi ljubitelji s Poljske in Belgije.

Kot sta povedala zakonca Marija in France Jerinc iz Vodic, sta bila velikokrat na Avsenikovih prireditvah, udeležila sta se tudi enega prvih njegovih koncertov, ko je še kot mladenič igral v Lahovčah. "Prvi vtis o njem sem doživela kot otrok in vedno me je spremljal," je poudarila Marija, France pa dodal: "Jaz sem Avsenikov od glave do peta. Ta glasba bo ostala v naših srcih."

Jani Naglič je Avsenikovo glasbo spoznal kot otrok. "Trenutno se ukvarjam s klasiko, v meni pa je še vedno ta glasba in vesel sem, da sem živel v obdobju, ko sem imel priložnost v živo slišati njegov koncert. Takrat sem ga resnično začutil, kar določenim umetnikom manjka," je poudaril in dodal, da je bil Avsenik pravi fenomen, ki ga je Evropa znala ceniti.


Ansambel bratov Avsenik je prodal 32 milijonov izvodov plošč, nastopil na več kot 10.000 koncertih, v 40 letih delovanja je prejel 31 zlatih, eno platinasto in eno diamantno ploščo.

Avseniki imajo 150 klubov oboževalcev po sem svetu, največ v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Danes so se od njega v Begunje prišli poslovit tudi njegovi ljubitelji s Poljske in Belgije. "Avsenikovo glasbo ljubim, ker prihaja iz srca," je poudaril Berthold Weis iz Nemčije, ki je obiskal več kot 80 Avsenikovih koncertov in je bil 60 let član njegovega kluba oboževalcev.

Avsenik je veliko naredil za promocijo Slovenije, vprašanje, ki se zastavlja, pa je, ali je bil dovolj cenjen v svoji domovini. Glasbenik, ki je sodeloval v kulturnem programu ob Avsenikovi 80-letnici, je ocenil, da je bil Slavko Avsenik genij Slovenstva, in ga postavil ob bok Primožu Trubarju in Francetu Prešernu.

Slavko Avsenik je umrl v četrtek v 86. letu starosti. Brata Avsenik, Slavko in Vilko, veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodnozabavne glasbe v Evropi. Napisala sta več kot 1000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na Golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu. 

"Vendar smo ga kar malo prezrli. Vedno je bil preprost človek, srčnih kvalitet, kakršnih je danes premalo," je poudaril. Kot drugi, ki so se zbrali v Begunjah, je prepričan, da si je zaslužil takšno slovo, kot so ga danes pripravili. A kot je opozoril, se ga je potrebno spominjati večkrat, priti v Begunje, mu prižgati kakšno svečo in se mu pokloniti z dušo.

"Žal je vedno tako, da človeka vedno začnemo ceniti, ko ga ni več med nami, ampak mislim, da bo Slavko Avsenik živel še stoletja skozi svojo glasbo," je pred slovesnostjo in pogrebom z državnimi častmi in udeležbo samega vrha slovenske politike poudaril Naglič.

"Ta glasba bo ostala v naših srcih, pri v naših vnukih pa kdo ve...," se je med večinoma starejšimi ljubitelji Avsenikove glasbe vprašal France Jerinc. Odgovor je ponudila skupina mladih glasbenikov, ki nadaljuje narodnozabavno tradicijo: "Tu smo, da se spoštljivo poklonimo veliki legendi narodnozabavne glasbe. Vsi smo ga zelo spoštovali in še mnoga leta ga bomo - njega, njegovo glasbo in pečat, ki ga je pustil slovenskemu narodu."

Pogrebne slovesnosti so se začele

V Begunjah na Gorenjskem so se začele pogrebne slovesnosti za velikanom narodnozabavne glasbe Slavkom Avsenikom. Udeležujejo se jih predstavniki slovenskega državnega vrha in lokalne skupnosti, svojci, prijatelji in številni ljubitelji narodnozabavne glasbe. Avsenika bodo pokopali z državnimi in vojaškimi častmi. 

Avseniki so gorenjsko glasbo ponesli v najprestižnejše in največje koncertne dvorane, vse do berlinske filharmonije. Lahko se pohvalijo tudi z več kot 10.000 posnemovalci in s 150 klubi ljubiteljev Avsenikove glasbe. 

Krsto s pokojnikom so že zjutraj pripeljali na domačijo Avsenik. Najprej so se od njega v intimnem krogu poslovili svojci, sledilo je polaganje vencev, ki jih je v imenu predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora položila gardna enota Slovenske vojske. Zatem so se v žalno knjigo, ki je pred vhodom v Muzej Avsenik, lahko vpisovali tudi obiskovalci ter se v mimohodu poslovili od pokojnika. 

Pogrebnih slovesnosti se udeležuje predsednik republike Borut Pahor, ki bo tudi govornik na žalni slovesnosti pred Avsenikovo domačijo. V Begunjah pa se je na poti v Bruselj ustavil tudi premier Miro Cerar. 

Povorka s krsto s pokojnikom je od Avsenikove domačije krenila proti cerkvi sv. Urha, kjer bo potekala maša zadušnica, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Po maši bo pred Avsenikovo domačijo potekala žalna slovesnost. Sledil bo pogreb na begunjskem pokopališču.