Slovenija

Četudi bi Patria zastarala letos, to ne bo 10. avgusta

STA/M.J.
7. 7. 2015, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Četudi bi zadeva Patria zastarala letos, to ne bo 10. avgusta, ampak za vsakega domnevnega akterja v tej korupcijski aferi različno, odvisno od datumov, ko naj bi po obtožnem predlogu storili kazniva dejanja, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrajnem sodišču. Ali bo zadeva zastarala letos ali pa čez dve leti, še ni odločeno.

Arhiv Svet24

Na sodišču torej razlagajo, da se obtoženim kazniva dejanja po obtožnem predlogu očitajo časovno različno. Predsedniku SDS in nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši se očitajo za čas med 10. in 22. avgustom 2005. V obtožnem predlogu piše, da je Janša prek danes že pokojnega Jožeta Zagožna za SDS sprejel obljubo plačila provizije od posla z osemkolesniki.

Črnkovič naj bi kazniva dejanja storil 3. septembra, ko naj bi Zagožnu, Tonetu Krkoviču in za stranko SDS obljubil delež dobička, ki bi ga njegovo podjetje Rotis ustvarilo v poslu z oklepniki.

Krkovič pa naj bi kaznivo dejanje storil neugotovljenega dne po 3. septembru, ko naj bi bil seznanjen in s tem sprejel obljubo o deležu dobička Rotisa.

Sojenje v zadevi Patria se je začelo leta 2011 in se dve leti kasneje končalo z obsodilno sodbo, ki sta jo potrdili tako višje kot vrhovno sodišče. Vendar pa je ustavno sodišče sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo ljubljanskemu okrajnemu sodišču v ponovno sojenje. Sodnica Tanja Lombar Jenko zdaj študira 22.000 strani obsežen spis, čaka pa jo tudi odločitev glede zastaranja.