Slovenija

Glavič: Država, ki uniči lastni kapitalski trg, ni normalna

STA
30. 6. 2015, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mariborskemu ekonomistu in članu Civilne iniciative izbrisanih malih delničarjev NKBM Petru Glaviču se zdi prodaja NKBM neupravičena, še posebej če se zanjo iztrži le 250 milijonov evrov. "To je približno tretjina njene knjigovodske vrednosti," je povedal. "Država, ki uniči svoj lastni kapitalski trg, ni normalna," je ogorčen.

sta

Zaradi prodaje Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) skupaj s Civilno iniciativo izbrisanih malih delničarjev NKBM po Glavičevih besedah razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe in odškodninske tožbe proti upravi in nadzornemu svetu Slovenskega državnega holdinga (SDH).

"Naj opozorimo, da smo razlaščeni delničarji državi ponudili odkup NKBM za isto ceno in ob tem ponudili še poravnavo tožbenega zahtevka zaradi prenosa premoženja iz NKBM na DUTB. Vendar so našo ponudbo odklonili," je pojasnil Glavič. "Do roka, ki naj bi ga obljubila prejšnja vlada za prodajo NKBM, je še poldrugo leto časa in cene bank v EU rastejo od kriznih vrednosti proti normalnim. Danes se banke prodajajo za 1,5- do dvakratnik knjigovodske vrednosti, SDH pa jo prodaja za tretjino te vrednosti."

Že prej je VZMD v imenu razlaščenih imetnikov delnic NKBM na ustavno sodišče vložilo predlog za izdajo začasne odredbe o prepovedi prodaje te druge največje državne banke vse do odločitve glede ustavnosti sporne novele zakona o bančništvu, ki je služila kot podlaga za razlastitev skoraj 100.000 delničarjev NKBM.

"Ponavlja se dogajanje iz druge svetovne vojne, samo namesto s topovi nas uničujejo s kapitalom in pri tem jim pomagajo domači kolaboranti. Čez nekaj let se bodo zagovarjali pred sodišči in čepeli v zaporih kot sedaj 'tajkuni'," je prepričan Glavič.

Nad današnjo odločitvijo SDH je ogorčen tudi predsednik VZMD Kristjan Verbič. "Prodaja banke po takšni ceni je po naših analizah absolutno neprimerna," je povedal ter spomnil, da gre za drugo največjo banko v Sloveniji s 150-letno tradicijo, skupaj s Poštno banko in 500 poslovalnicami, nepremičninami, visokimi obrestmi na podcenjene državne obveznice in podobno.

"Očitno so prevladali vse kaj drugega kot pa tisti interesi, ki bi morali, predvsem ko govorimo o predstavnikih in upravljanju državnega premoženja v Sloveniji in skrbi za funkcioniranje njene ekonomije tudi v prihodnje," je dodal Verbič.