Slovenija

Zelo obsežen plaz

Sašo Avramovič
26. 6. 2015, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Spodnji Rečici v občini Laško se je v sredo okoli 16.45 zaradi obilnih padavin, ki so bile »na vrsti« v torek, sprožil zemeljski plaz velikega obsega. Zasul je strugo Rečice, ki je poplavila proizvodne prostore podjetja Fragmat TIM in nekaj drugih prostorov.

Facebook

Jože Senica, poveljnik občinskega štaba civilne zaščite, je za Svet24 povedal, da se je zemeljski plaz sprožil predvsem zaradi obilnih padavin, ki so se začele že v torek. »Gasilci so bili takoj na mestu dogajanja, v parih minutah,« je dejal Senica.

Facebook

Ogroženo ni bilo nobeno življenje

Dodal je, da je skupno na pomoč priskočilo 85 gasilcev in ostalih»Ogroženo ni bilo nobeno življenje, lahko pa bi bilo, če se ne bi problema lotili sistematično. Delamo strokovno. Če bi se sanacije lotili nestrokovno, bi lahko prišlo tudi do katastrofe in smrtnih žrtev,« je še povedal. Iz Centra za obveščanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so včeraj sporočili, da so pri dogodku posredovali gasilci iz Laškega in občinske službe z delovno mehanizacijo, o dogodku pa so bile obveščene vse pristojne službe. Po besedah Senice je zajezena voda grozila, da bo v primeru rušilnega vala poplavila objekte na območju Spodnje Rečice in Laškega.

Facebook

Petdeset tisoč kubičnih metrov zemlje

S hriba nad potokom, kjer je bila včasih premogovniška deponija, je zdrsnilo najmanj 50 tisoč kubičnih metrov zemlje. Včeraj so zajezili veliko količino vode, skozi strugo potoka pa so se prebijali počasi. Plaz sta si včeraj že ogledala tudi geologa, ki sta pripravila načrt sanacije. Senica je še zaključil, da se bodo potrudili, da bodo čim prej spravili vodo v strugo, problem pa še vedno ostaja na hribu nad potokom, kjer je še vedno veliko zemlje in ostalega materiala. Tudi ta material bo treba čim prej odstraniti, v nasprotnem primeru lahko namreč ob naslednjih obilnih padavinah pride še do kakšne katastrofe.

Facebook