Črna kronika

Povzročitelj nesreče bo za zapahi skoraj osem let

tr
26. 6. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Povzročitelj smrtne prometne nesreče Simon Mekinda ni uspel z zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. Kar nekaj časa bo torej prebil za rešetkami, saj ostaja tako, kot so odločili višji sodniki, ki so potrdili sodbo sodnice s prvostopenjskega sodišča. Ta je Mekindo poslala za sedem let in deset mesecev v zapor.

Thinkstock

Poleg zaporne kazni je sodnica odločila, da še dve leti ne sme voziti avtomobilaOb izreku sodbe je sodnica izpostavila, da ni dvoma, da je nesporno zagrešil kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu, in ne prometne nesreče iz malomarnosti.

Pred dvema letoma, 8. julija, se je Mekinda požvižgal na dejstvo, da nima vozniškega dovoljenja (že leta 2008 so mu ga odvzeli zaradi prometnih prekrškov) in da je zaužil metadon in druge psihoaktivne snovi, in se usedel za volan. Predlani tega dne je okrog 18. ure vozil avto Ford Focus po ulici Trbeže proti prednostni Šmartinski cesti v Ljubljani. V trenutku, ko se je vključeval na prednostno Šmartinsko cesto, je izsilil prednost motoristu, 52-letnemu Simonu Kozjeku. Motorist, ki si je dvokolesnik izposodil v prodajalni kilometer stran, je trčil v levi del forda in padel po vozišču. Trk z avtomobilom je bil zanj usoden, zato je poškodbam podlegel na kraju nesreče.

Izvedenec prometne stroke Janez Kopač je ugotovil, da je Mekinda pri zavijanju v levo vozil s hitrostjo 20 kilometrov na uro, motorist pa 60 kilometrov na uro. Tudi če bi se motorist peljal s hitrostjo 50 kilometrov na uro, nesreče ne bi mogel preprečiti.

Po trku jo je Simon Mekinda ucvrl proč in ni pomagal ponesrečencu ne poklical na pomoč. V avtomobilu mu je delalo družbo njegovo dekle. Med begom sta se zaustavila na bencinskem servisu, kupila ponjavo in z njo prekrila avtomobil. Mekinda že prej ni bil vzoren državljan, saj je bil že večkrat kaznovan; zaradi prikrivanja, nasilništva, kršitve nedotakljivosti stanovanja in povzročitve lažje poškodbe.