Črna kronika

Tošić čaka na ustavne sodnike

tr
26. 6. 2015, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Sodišče je prekinilo postopek odločanja o tožbi za odvzem premoženja nezakonitega izvora zoper Dragana Tošića (»Balkanskega bojevnika«) in sotožene. Taka odločitev ni všeč tožilstvu.

STA

Ljubljanski okrožni sodnik gospodarskega oddelka Djordje Grbović je v zadevi Tošić in ostali toženi proti državi podal zahtevo za oceno ustavnosti zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni), zato je sodišče prekinilo postopek. Specializirano državno tožilstvo se bo zoper sklep o prekinitvi postopka pritožilo.

Kot je dejala podpredsednica Okrožnega sodišča v Ljubljani Mihela Mohorič, je sodnik, če oceni, da neka določba, ki jo mora uporabiti, ni v skladu z ustavo, dolžan postopek prekiniti in začeti presojo ustavnosti zakona. Po njenih besedah to ni neobičajno, v preteklosti se je že dogajalo in se bo verjetno tudi v prihodnje. Mohoričeva je še izpostavila, da je sodišče pri tem, ali bo takšno odločitev sprejelo ali ne, popolnoma avtonomno in ni vezano na nikakršen predlog svojih strank. Če predlog dobi, sodnik nanj ni vezan, sodišče pa nima nikakršnega roka, da takšno odločitev sprejme.

TOŽILCI NEMALO PRESENEČENI

Sodnikova odločitev je specializirane tožilce presenetila predvsem zaradi faze postopka, kajti konec maja je bila obravnava zaključena, sodnik pa je napovedal, da bo sodba izšla pisno, rekoč, da je zadeva zrela za razsojo. Naj spomnimo, specializirano državno tožilstvo je s tožbo po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora od Tošiča terjalo 6,956.053 evrov premoženja, ker je menilo, da si ga je pridobil domnevno z ukvarjanjem s prepovedano drogo. Poleg njega so bili toženi še Meri in Mišo Vlaisavljević ter dve pravni osebi. Tošić je sicer zanikal, da bi njegovo premoženje izviralo iz nezakonitih poslov.

ENA SODBA ŽE PRAVNOMOČNA

Specializirano tožilstvo je do zdaj vložilo osem tožb po Zopniju. Skupna vrednost tožbenih zahtevkov znaša 17,907.477,95 evrov. Trenutno je na sodišču po Zopniju odprtih šest zadev, dve sta že zaključeni, ena od njiju pravnomočnoPravnomočna je sodba, s katero je sodišče že Primorcu Andreju Laporniku odvzelo okoli 300 tisoč evrov. V drugi zadevi je prav tako dalo prav tožilstvu, ki je od Mariborčana Aleša Bračka in Marte Kaiser, Bračkove nekdanje zunajzakonske partnerice, ter z njima povezanima podjetjema terjalo 1,720.177 evrov premoženja. V tem primeru je tožilstvo uspelo skoraj stoodstotno, saj morajo tožene stranke vrniti 1,688.609 evrov. Toda ta sodba še ni pravnomočna.

NIMA VPLIVA

Vložena zahteva za presojo ustavnosti na potek teh postopkov nima vpliva, je pa Mohoričeva dodala, da ni mogoče izključiti možnosti, da bi drugi sodniki, ki so z zahtevo zdaj seznanjeni, sledili argumentom, ki jih je navedel Grbović, in se morebiti tudi sami odločili, da sprožijo podobno zahtevo.