Slovenija

Bo delo z umirajočimi v Sloveniji postal zaslužkarski posel?

Marija Šelek
11. 6. 2015, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če bodo na ministrstvih zavihali rokave, bi lahko sprejemljivo rešitev za Hišo hospic našli v roku štirih mesecev. Trenutno močno odmeva novica o novem igralcu v zgodbi – Lekarni Ljubljana. Da se je pri njih kar naenkrat prebudil čut za sočloveka, je težko verjeti.

STA

sta

V Hospicu so bili nad ponudbo Lekarne Ljubljana presenečeni. Najbolj nad načinom, kako so ponudili »pomoč« – Lekarna Ljubljana je že ustanovila nov zavod, izbrala ime in Hospic seznanila, da bo odgovorna oseba kar direktor Lekarne Ljubljana. V Hospicu bi pričakovali manj aroganten pristop: da bi prišli do njih, se pogovorili, ne pa da zgodbo vnaprej sami začrtajo ter se odločijo za sistem vzemi ali pusti, sicer bodo svojo pot nadaljevali sami in izvajali dejavnost hospica s svojo hišo v Ljubljani.

Brez sodelovanja s Hospicem v slednjem primeru najbrž ne bo šlo, saj je težko verjeti, da bi Lekarna Ljubljana razpolagala z ustrezno izobraženimi kadri, razen če so osebje pripravljeni pripeljati iz tujine. Pri ponudbi Lekarne Ljubljana torej ostaja ogromno odprtih vprašanj, je dejala Renata J. Roban, predsednica društva Hospic, ki jo tako nenadna ponudba bega – predvsem način, kako so se je lotili. »To je jasen načrt brez nas. To zame ni dogovor.« Se jim pa zdi korektno, da počakajo na pisno ponudbo Lekarne Ljubljana, kjer bo črno na belem pisalo, kaj jim ponujajo in kako so si zamislili sodelovanje.

V Hospicu jih predvsem skrbi, da ne bodo mogli odločati o pomembnih in preizkušenih kadrih, o načinu dela ter ohranjanju koncepta hospic. »Mi smo se pripravljeni povezovati, ampak ne na račun tega, kar smo gradili 20 let. Res je, da si ne more nihče lastiti hospic oskrbe, kot je dejal gospod Sedej, in tega si niti ne želimo. Smo pa v Sloveniji edini, ki že dvajset let delamo po načelih hospica. Hospic oskrbe ne moreš razviti z danes na jutri. Niti si ne želimo, da bi bili pri tem osamljeni v Sloveniji – zelo si želimo sodelovanja, vendar želimo ohraniti koncept hospic oskrbe: da se ta ne razvrednoti, da se ta model ne ruši, temveč se oplemeniti. In da ni namenjen nekim drugim interesom.«

Interesi Lekarne največja uganka

Ravno interesi Lekarne Ljubljana so tukaj največja uganka. Čeprav so v Lekarni Ljubljana zagotovili, da v ozadju njihovega predloga ni nobenih pridobitvenih namenov, je to težko verjeti. Je lahko delo z umirajočimi pridobiten posel? Lahko. Gre za aktivno lajšanje simptomov, kot so bruhanje, zapora črevesja, oteženo dihanje, bolečine je ogromno, zato je tukaj precejšen poligon za porabo zdravil in razvijanje novih zdravil ter pripomočkov.