Slovenija

Padle bodo tožbe

Simon Rosc
11. 6. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prodaja Telekoma Slovenije. Vleče se kot jara kača že dolgih 15 let. Zdaj bi ga prodali, zdaj ga ne bi. Zdaj je strateški, zdaj ni. Z njim so povezane afere in odstopi ministrov. Nadzorniki SDH v paniki: pod vprašajem celo njihovo osebno premoženje.

sta

Začelo se je leta 2000, ko so padle prve ideje o privatizaciji Telekoma, a so se te sanje že naslednje leto zaradi neugodnih razmer na telekomunikacijskem trgu razblinile. Prodaja Telekoma je bila tako že večkrat na »on in off«, zaradi česar smo izpadli vsaj popolnoma neresni, če že ne kaj drugega.

Sta

Zdaj tako, potem drugače

Se še spomnite, kaj je premier Miro Cerar trdil pred volitvami? Naj vam osvežimo spomin: »Če bom predsednik vlade, se Telekom ne bo prodal.« In kaj je rekel Cerar včeraj? Tole: »Menim, da je treba danes odgovorno izpeljati še zadnje dejanje in se odločiti tako, kot je prav, kot narekuje Slovenskemu državnemu holdingu strokovna vest njegovih odločevalcev in kot je tudi ekonomsko upravičeno.« Če se je torej še v nedeljo sam zvito izmuznil odgovorni odločitvi in je to vlada preložila na nadzornike SDH, si je te Cerar včeraj drznil pozvati k prodaji Telekoma.

sta

Tožbe bodo

In česa se nadzorniki SDH najbolj bojijo? Odškodninskih tožb. Če s svojo odločitvijo povzročijo škodo državi, namreč odgovarjajo s svojim premoženjem. In ravno na to je vlada spomnila tudi v nedeljo na svoji seji. Čeprav se je v medijih pisalo, da je vlada nadzornikom grozila z odškodninskimi tožbami, če ne potrdijo prodaje našega največjega telekomunikacijskega podjetja, to ni povsem res. Na odškodninsko odgovornost so le spomnili, in to ne v povezavi s konkretno odločitvijo. Vlada pa je spomnila tudi sebe, da je v takšnem primeru kazensko odgovorna. S tožbami pa resno žugajo v skupnosti Državljani proti razprodaji. Za Svet24 je Emil Milan Pinter v zvezi s tem povedal: »Najprej vladi, nato pa še nadzornikom SDH smo poslali pismo. Povedali smo, da je, če sprejmejo to odločitev, to navaden gospodarski kriminal, saj je ponujena cena samo polovica evropske norme. Zato bo treba v tožbo. Ali bo tožbo vložila skupina, ki je bila posebej ustanovljena za to, ali ne, še nismo sklenili. Ker pa bi to bilo oškodovanje gospodarstva, bo treba ukrepati, tako da tožba zagotovo bo!« Sicer pa je vprašanje, česa se zares lahko bojijo nadzorniki SDH. Večina nadzornikov, ki povzroči škodo, namreč konča samo brez svojega položaja.

STA