Slovenija

Projekt, ki razburja Kranjčane

25. 5. 2015, 20.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Kranju se nadaljuje projekt GORKI, v okviru katerega gradijo novo kanalizacijsko omrežje. Z vsem skupaj pa niso najbolj zadovoljni prebivalci. Na nas se je obrnila bralka, ki jo je razburila cena priključka.

Bralko iz Žabnice je razburilo, da so za izračun prispevka uporabili neto tlorisno površino hiše in ne uporabne površine ter celotno parcelo in ne samo del, na katerem je postavljena hiša. Nerazumni se ji zdita tudi ceni za kvadratni meter, ki jih bo morala plačati. V prvem primeru to znaša dobrih 18 evrov za kvadratni meter, v drugem pa dobre 4 evre. Kot odgovarjajo na Mestni občini Kranj (MOK), pravilnik določa, da se za izračun komunalnega prispevka uporabi neto tlorisna površina objekta, ne pa uporabna površina. Pravilnik prav tako določa, da se pri izračunu uporabi površina stavbnega zemljišča in ne samo stavbišča, za površino parcele pa se upošteva površina minimalne gradbene parcele oziroma zemljišča za gradnjo stavb iz veljavnega prostorskega akta. Omenjene cene so določene na podlagi Programa opremljanja stavbnih zemljišč, pri čemer deleža parcele in neto tlorisne površine objekta pri izračunu komunalnega prispevka znašata 50 odstotkov.

Prispevek za stroške

Bralka poudarja, da že 30 let plačuje dajatev za odvajanje in čiščenje komunalnih in odpadnih voda, zato se ji ne zdi logično, da bo morala zdaj plačati še več tisoč evrov, da se bo priključila na novo kanalizacijsko omrežje. Na kranjski občini pojasnjujejo, da stem prispevkom Komunala Kranj krije stroške za izvajanje omenjene storitve. Del Komunala nakaže tudi občini kot najemnino za infrastrukturo. Med Komunalo Kranj in MOK je namreč sklenjena pogodba o najemu javne infrastrukture in v skladu s to pogodbo je najemnina za infrastrukturo prihodek občine, ki ga lahko porabi za gradnjo, nakup, obnovo infrastrukture in investicijsko-vzdrževalna dela.

Bralki niti ni jasno, zakaj mora sama poskrbeti za izkop kanalov do svoje hiše. Po zakonu o prostorskem načrtovanju šteje, da so s plačilom komunalnega prispevka poravnani vsi stroški priključevanja objekta na komunalno opremo, razen gradnje tistih delov priključkov, ki so v zasebni lasti, so zapisali na MOK. Zato mora vsak sam narediti priključek na kanalizacijo na svoji parceli in, kot dodajajo, bo ta del kanalizacije nato v njeni lasti.

Spodbudna novica

Je pa glede projekta GORKI v zadnjih dneh prišla spodbudna novica od države. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je namreč podpisala sofinancerske pogodbe, ki MOK dodeljujejo pravico do črpanja sredstev iz kohezijskega sklada za ta projekt. S prekvalifikacijo projekta na veliki projekt so bile namreč potrebne nove pogodbe, ki pa so bistvenega pomena za MOK, saj omogočajo nemoteno nadaljevanje in zaključek tako pomembnega projekta odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda.