Slovenija

Duhov dom ogroža plaz

Lidija Markelj
25. 5. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dolgotrajno deževje konec tedna je marsikje povzročilo veliko škode in težav, gotovo pa je najhuje, če voda sproži zemeljski plaz, ki ogroža življenja, kot se je v noči na soboto zgodilo Duhovim na Tolstem Vrhu v šentjernejski občini.

Lidija Markelj

Bogdan in žena Mateja ter sin še zdaleč niso mirno spali, saj se je zaradi obilnega deževja že ponoči na njihov bivalni vikend, ki so ga kupili pred sedmimi leti, počasi spuščala zemlja s hriba, na katerem stoji tudi podružnična cerkvica sv. Roka. Kot je povedal Bogdan, je zaslišal čudne zvoke in šel večkrat gledat, ko je zemlja drsela navzdol in je teža blata začela pritiskati na stene. Počutil se je nemočnega, tako kot lani jeseni, ko se je na njihovo hišo na istem mestu tudi v hudem deževju prvič sprožil zemeljski plaz.

Lidija Markelj

Proti jutru so poklicali na številko 112. Gasilci so se hitro odzvali – prišli so iz orehovškega PGD s predsednikom Martinom Grubarjem in poveljnikom Gregorjem Pavlinom, pa poveljnik občinske gasilske zaščite Joško Jakše in drugi. Z delavci EDŠ so del plazu očistili in pokrili s folijo, že zjutraj pa sta Bogdan in žena s cevjo preusmerila tudi vodo z žleba bližnje cerkvice, če bo kaj pomagalo. »Voda je nekaj groznega – požar lahko pogasiš, vodo pa težko ustaviš,« pravi gospodar.

Lidija Markelj

Potrebna sta celovit pristop in rešitev, ki pa bo gotovo zahtevna tudi zato, ker je teren bivalnega vikenda Duhovih zelo težko dostopen. »Hišo je plaz ogrožal že v lanskih poplavah, ko se je s hriba sprožilo okrog 30 kubikov zemlje, zdaj še dodatnih 50 do 60. Problem je, ker še lanski plaz ni bil saniran, čeprav so nas obiskale neke gospe iz Ljubljane in obljubile strokovno rešitev v petih dneh, a od tega ni bilo nič,« je povedal Bogdan.

Duhovi upajo na pomoč šentjernejske občine in države, saj bi tu, v lepi naravi dolenjskih gričev, radi v miru živeli še naprej, v skupen dom pa sta z ženo vložila tudi vse življenjske prihranke, pravi Bogdan.

Lidija Markelj