Slovenija

5,3 bilijone dolarjev letnih subvencij za fosilna goriva

B.K.
20. 5. 2015, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mednarodni denarni sklad je razkril, da podjetja, ki uporabljajo fosilna goriva, dobivajo vsako leto za 5,3 bilijone ameriških dolarjev subvencij. Sklad je odkritje označil za šokantno, saj je znesek višji kot vsota vseh svetovnih javnih izdatkov za zdravstvo.

Wikipedia

Okolju škodljiva podjetja, ki uporabljajo fosilna goriva, bodo samo leta 2015 uživala kar za 5,3 bilijone ameriških dolarjev subvencij, razkriva nova alarmantna ocena Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Finančna organizacija je odkritje označila za šokantno. Številka namreč presega naložbe vseh svetovnih vlad v zdravstvene storitve.

Globalni težki onesnaževalci okolja tako ne le, da ne plačujejo globe za kurjenje premoga, nafte in plina, ki škodi tako lokalnemu kot svetovnemu prebivalstvu in povzroča naravne katastrofe kot so suše in poplave, ampak za svoje delovanje dobivajo še izjemno visoke subvencije.

IMF, ena izmed najvplivnejših finančnih institucij na svetu opozarja, da so rezultati dramatično večji od pričakovanih in pravi, da je reforma energetskih subvencij nujna.

Arhiv Svet24

»Energetske subvencije so bistveno višje kot je bilo ocenjeno in bodo predvidoma ostale visoke,« piše v poročilu z naslovom »Kako visoke so globalne subvencije za energijo?«

»Ta izjemno pomembna analiza razbija mit, da so fosilna goriva poceni, saj prikazuje kako visoki so njihovi dejanski stroški. Za te ogromne subvencije za fosilna goriva, ki izkrivljajo trge in oškodujejo gospodarstva zlasti v revnih državah, ni opravičila,« je za britanski časnik The Guardian dejal vodilni podnebni ekonomist iz London School of Economics, Nicolas Stern.

Po mnenju ekonomista je sicer ogromna ocena IMF pravzaprav skromna in je dejanska številka subvencij še veliko višja.