Slovenija

Tarnajo, da se postopek privatizacije za Telekom vleče predolgo

STA / T.C.
13. 5. 2015, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Postopek privatizacije Telekoma Slovenije je zaznamoval poslovanje tudi v prvem četrtletju letos. Uprava prodajo še naprej podpira, želi pa si, da bi se čim prej končal, ker za družbo ni dobro, da se tako vleče, pravi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Strošek ustavitve prodaje bi po njegovih oceni znašal okoli dva milijona evrov.

Reuters

"Družba še naprej podpira proces privatizacije. Želimo si, da bi se čim prej končal, ker za družbo ni dobro, da se vleče tako dolgo, kot se," je ob predstavitvi četrtletnih rezultatov danes v Ljubljani dejal Skobe.

Izrazil je pričakovanje, da se bo poslovanje nad načrti - dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) je v treh mesecih znašal 51,6 milijona evrov - odrazilo tudi v večji vrednosti za delničarje v prodajnem postopku. Prek virtualne podatkovne sobe so z rezultati seznanili tudi interesente za nakup, sklad Cinven.

Na vprašanje, kakšen bi bil "račun" za državo, če bi se postopek prodaje ustavil, je Skobe odgovoril, da okoli dva milijona evrov.

"Koliko časa je še smiselno čakati, je vprašanje za prodajalce. Kar se tiče Telekoma Slovenije, pa si želimo, da se čim prej konča - kakorkoli že. Postopek se vleče že leto in pol, toliko časa je družba aktivna v prodajnem postopku, kar za njeno poslovanje ni pozitivno," je dejal Skobe.

Arhiv Svet24

Strategija družbe je postavljena neodvisno od lastništva - lastniki jo sicer potrjujejo -, tako da bi se Telekom tudi v primeru, da do prodaje deleža ne bi prišlo, razvijal naprej in bo "tudi v prihodnje uspešen operater", je dodal.

Kdaj bo Telekom prodan, član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi postopek prodaje, Matej Runjak v torek na finančni konferenci v Portorožu ni vedel povedati. "Iskreno povedano, ne vem odgovora, a delamo vse, da bi postopek uspešno vodili in upam, da do končne odločitve ne bo več dolgo trajalo, pa kakršnakoli že bo," je dejal.

Kmetijski minister Dejan Židan pa je danes dejal, da v tem trenutku drugih informacij, kot jih prebere v časopisu, o prodaji Telekoma Slovenije nima. "Prebral sem, da se uprava prodajalca, torej SDH, odloča, da bi odločitev o prodaji prevalila na skupščino, torej vlado," je povedal.

Vlada odločitve o tem še ni sprejela. "Korektno pa je, da o najbolj pomembnih stvareh odloča lastnik, vendar to ni znotraj naše moči," je še dejal minister.

Premier Miro Cerar je ob robu današnje seje DZ ocenil, da ni dobro, da člani vlade komentirajo postopek prodaje podjetja v času, ko postopek še poteka. "Če se bo SDH odločil, da se obrne na skupščino, da ta oceni njegovo morebitno odločitev, bo vlada kot skupščina to storila," je dejal Cerar, ki ni želel komentirati špekulacij o morebitni ustavitvi prodajnega postopka.

STA

Na dnevnem redu četrtkove seje vlade sicer za zdaj še ni točke o Telekomu Slovenije, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Finančni sklad Cinven, ki je edini podal zavezujočo ponudbo, naj bi bil po pisanju današnje izdaje časnika Dnevnik pod več dodatnimi pogoji pripravljen zvišati ponudbo. Ali jih bodo na SDH sprejeli, pa naj bi bilo dokončno znano do konca meseca.

Prvotna cena je po pisanju časnika znašala 112 evrov za delnico, kar naj bi bilo precej pod pričakovanji države. Po pisanju Financ naj bi Cinven po novem ponujal okoli 140 evrov za delnico, a kot omenjeno pod spremenjenimi pogoji.

Postopek se nanaša na 72,75-odstotni delež največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja, ki ga prodajajo država, SDH, Kapitalska družba, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav.

telekom.si, wikipedia