Slovenija

Ferlinc: Z odločitvijo ustavnega sodišča se je uspelo izogniti vprašanju, ali je korupcija bila ali

G.G.
23. 4. 2015, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Tožilec v zadevi Patria Andrej Ferlinc zadnjo odločbo ustavnega sodišča vidi kot spopad različnih stališč o isti stvari, kjer na koncu prevladajo stališča tistega, ki ima to moč, da končno odloči. Ob tem pa dodaja, da se je z odločitvijo ustavnega sodišča uspelo izogniti vprašanju, ali je korupcija bila ali ne.

Mediaspeed

Kar zadeva vrhovno državno tožilstvo, zatrjuje, da je to na enak način, kakor vsa tri sodišča vse do vrhovnega utemeljenost že vložene obtožbe skrbno ocenjevalo in utemeljevalo tudi z vidika varstva ustavnih pravic in doseglo potrditev obtožbe na kar treh sodiščih. "V odločanje je bilo vključeno večje število sodnikov s področja kazenskega prava, ki so strokovnjaki in imajo dolgo kilometrino na kazenskopravnem področju, kar velja tudi za tožilstvo," v sporočilu za javnost izpostavlja Ferlinc.

Ob tem poudarja, da je tožilstvo na enak način kot vrhovno sodišče upoštevalo vsa ustavnopravna vprašanja, ki so se pojavila skozi ta dolgotrajni postopek in se sklicevalo na ustaljeno sodno prakso glede pravno enakih primerov v preteklosti. "Zato zadnjo odločbo ustavnega sodišča vidimo kot spopad različnih (upam, da zgolj pravnih) stališč o isti stvari, kjer na koncu seveda prevladajo stališča tistega, ki ima to moč, da končno odloči, čeprav se je z odločitvijo ustavnega sodišča uspelo izogniti vprašanju, ali je korupcija bila ali ne. Prav to pa je bil po oceni tožilstva ves čas tudi namen obrambe skozi celoten postopek," je oster Ferlinc.

Za tožilstvo so v vmesnih odločbah ustavnega sodišča pomembne navedbe, da odločitev treh sodišč in posebej vrhovnega niso bile arbitrarne, niti kršitve niso bile očitne. "Zato sedaj po kratkem času vzbuja začudenje drugačno izhodišče ustavnega sodišča, vendar vsebine ne komentiram. Bojim pa se, da bi bila s postavitvijo morebitnih drugačnih in novih kriterijev, kakor jih je vzpostavila ustaljena sodna praksa vrhovnega sodišča, popolnoma onemogočen boj proti korupciji v drugih primerih, ki bi imeli podobne značilnosti," svari tožilec, ki je zagovarjal obtožni predlog v zadevi Patria.

"Če bi bilo v sedaj znani odločitvi ustavnega sodišča videti kaj dobrega, bi si kot državljan te države in seveda tudi kot tožilec želel, da bi odločitev prispevala k zmanjšanju delitev, kakršnim smo bili priča v zadnjem času ter k spoznanju, da korupcija nima politične barve. Na žalost pa tega, kar bi lahko bilo normalno, ne pričakujem, pač pa glede na vse laži, ponareditve in izražene želje po povsem človeški diskreditaciji udeležencev v postopku izven sodne dvorane domnevam, da se vzpostavljajo izhodišča za nove napade na pravosodje," je še zapisal v sporočilu za javnost.

Kot pozitivno dejstvo sicer ocenjuje enako obravnavanje Črnkoviča in Krkoviča v tej zadnji fazi postopka.