Slovenija

Adria Airways bo prvič poletela v Stockholm, v petek na vrsti Berlin

STA/M.J.
23. 4. 2015, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo danes dopoldne prvič poletel v Stockholm, v petek pa ga čaka krstni let v Berlin. Predvsem lete v nemško prestolnico so turisti in poslovneži pričakovali že dolgo.

STA
V družbi poudarjajo, da njihova prioriteta ostaja skrb za potnike.

Adria Airways je novi redni liniji v Stockholm in Berlin uvedla v okviru poletnega voznega reda, ki je začel veljati konec marca. V švedsko prestolnico bodo potnike popeljali dvakrat tedensko - ob torkih in četrtkih, v prestolnico največjega evropskega gospodarstva pa trikrat tedensko - ob ponedeljkih, sredah in petkih.

"Prepričani smo, da bosta novi redni letalski povezavi postavili nov mejnik v prepoznavnosti in omogočili mnoge priložnosti za krepitev sodelovanja na vseh področjih, predvsem na turističnem in kulturnem. Prepričani smo, da bodo nove povezave v tesnem sodelovanju z Aerodromom Ljubljana uspešna zgodba," pravijo v Adrii Airways.

Aktivnosti slovenskega prevoznika so trenutno usmerjene tudi v promocijo nove povezave iz Maribora v London. Prvi let na tej liniji načrtujejo 1. junija, v prestolnico Velike Britanije pa bodo leteli trikrat tedensko - ob ponedeljkih, torkih in četrtkih zvečer.

Lete iz Maribora so zaenkrat zagotovili do konca septembra, sicer pa v Adrii Airways upajo, da bo povezava uspešna in da bodo lahko z Aerodromom Maribor sodelovali dolgoročno.

Adria Airways je v prvem letošnjem četrtletju prepeljala 203.633 potnikov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so nedavno pojasnili za STA. Podatkov o dobičku iz poslovanja in podrobnejših napovedi za letošnje leto zaenkrat ne razkrivajo.

Lani je Adria Airways prepeljala 1,113 milijona potnikov, od tega v rednem prometu približno 917.000, v čarterskem pa 196.000. Čisti dobiček je dosegel 921.000 evrov, dobiček iz poslovanja pa tri milijone evrov. Slovenski letalski prevoznik se je tako lani po več letih rdečih številk vrnil na zeleno vejo.

Adria Airways je sicer na seznamu 15 podjetij za privatizacijo. Slovenski državni holding, Družba za upravljanje terjatev bank in Posebna družba za podjetniško svetovanje so v začetku januarja podpisali sporazum o skupnem nastopu pri prodaji delnic Adrie Airways; njihov delež skupaj znaša 91,58 odstotka osnovnega kapitala družbe.