Slovenija

Židan: Priliv od gospodarske rasti mora iti v standard ljudi

STA
20. 4. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prvak SD Dejan Židan je v zvezi z aktualno razpravo o reformnem programu in programu stabilnosti danes spet poudaril pričakovanja, da priliv od gospodarske rasti ne bo šel več le za javnofinančno konsolidacijo, ampak tudi v standard ljudi. Priznava, da pričakuje veliko, a vztraja, da bo treba najti kompromis, vzdržen za državo in primeren za ljudi.

Židan je v izjavi novinarjem ob robu srečanja z madžarskim kolegom Sandorjem Fazekasem v Luksemburgu spomnil, da se po trenutnih napovedih za prihodnje leto obeta 2,6-odstotna gospodarska rast. Tako sicer priznava, da je tudi javnofinančna konsolidacija potrebna, "saj se vsi zavedamo, da lahko srednjeročno in dolgoročno trošimo samo toliko, kolikor ustvarimo", ampak del gospodarske rasti mora biti namenjen tudi za standard ljudi.

Poleg usklajevanja pokojnin izpostavlja usklajevanje nekaterih socialnih transferjev. Zanj so pomembni zlasti prejemki, ki jih prejemajo otroci, med drugim bo po njegovem mnenju treba verjetno povečati tudi sredstva, namenjena za aktivno politiko zaposlovanja, tako da bodo mladi lažje našli zaposlitev. Poleg tega pa so po letih omejevanja tudi v javnem sektorju pričakovanja velika, je spomnil Židan.

Na vprašanje, od česa SD pri socialnih transferjih ne bo odstopala, pa ni odgovoril konkretno. Kot je pojasnil, se drži načela, da pogajanja v koaliciji potekajo za zaprtimi vrati, ne na očeh medijev.

Koalicija bo o nacionalnem reformnem programu, programu stabilnosti in tudi strategiji za upravljanje državnih naložb s priloženo klasifikacijo podjetij razpravljala v torek. Židan je izpostavil stališče SD, da ne more biti razlike pri državnem ali zasebnem lastništvu. Pač pa vsaka oblika lastništva po njegovih besedah zahteva dobro vodenje.

Prav tako v SD zagovarjajo stališče, da v državni lasti ostanejo podjetja, ki imajo dobiček. Slednjega lahko po njihovem mnenju namenimo za sofinanciranje socialnih prispevkov, posebne dejavnosti v zdravstvu in šolstvu, za dodaten denar za pokojnine ...

Židan izpostavlja še strateška infrastrukturna podjetja, ki jih večina držav po njegovih besedah poskuša ohraniti v svoji lasti. Tako bi bilo po njegovem mnenju zelo nespametno razmišljati o umiku lastništva države iz Luke Koper.

Predsednik SD je komentiral še iskanje novega ministra za obrambo. Pogovori po njegovih besedah potekajo, časovnega pritiska pa ni. Vnovič je spomnil, da ima pooblastilo za začasno vodenje tega resorja za tri mesece, ob čemer pa je zavrnil namige, da utegne kar sam prevzeti obrambni resor oz. ga zamenjati za kmetijskega. Vsaj en mandat želi namreč opraviti v celoti, je pojasnil.

Zatrdil je še, da je v SD nabor kandidatov za obrambnega ministra velik. Tako verjame, da bodo izbrali takšnega, ki bo resor dobro vodil, v njem zagotavljal stabilnost in možnost za nadaljnji razvoj.