Svet

Grčija ukazala prenos denarnih rezerv na centralno banko

STA
20. 4. 2015, 17.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Grška vlada je danes izdala nujni odlok, v skladu s katerim mora javni sektor prenesti svoje denarne rezerve na centralno banko. Atene se s trojico institucij - Evropsko komisijo, ECB in IMF - še naprej pogajajo o izplačilu preostanka od skupno 240 milijard evrov vredne mednarodne finančne pomoči, a zaenkrat brez uspeha.

Reuters

Vlada je z odlokom prenos rezerv naložila vsem entitetam osrednje grške vlade. Na račune v centralni banki morajo te prenesti tako denarne rezerve kot tudi depozite. Za to potezo so se v Atenah odločili "zaradi izredno nujnih in nepredvidenih potreb", odlok povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah tujih medijev odlok izključuje pokojninske sklade in nekatera državna podjetja. Prav tako izključuje denarne rezerve, ki jih posamezna telesa potrebujejo za pokritje takojšnjih lastnih finančnih potreb.

S prenosom denarja lokalnih oblasti in državnih agencij iz poslovnih bank na centralno banko bi lahko slednja po nekaterih ocenah pridobila okoli dve milijardi evrov. Denar bi med drugim verjetno porabila tudi za poplačilo 770 milijonov evrov dolga IMF, ki zapade 12. maja.

Strokovnjaki treh institucij - Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - se z grško vlado pogajajo o pogojih izplačila 7,2 milijarde evrov, ki so še ostali nepočrpani v doslej odobrenih programih pomoči. Nova grška vlada pod vodstvom premiera Aleksisa Ciprasa je Grkom obljubila konec bolečih reform in varčevalnih ukrepov, vendar mednarodni posojilodajalci Grčiji niso pripravljeni izplačati sredstev brez njene zaveze k določenim pogojem.

Grčija upa, da bo dogovor dosežen na srečanju finančnih ministrov držav z evrom 24. aprila v Rigi, vendar sta tako Bruselj kot IMF izrazila pesimizem.