Slovenija

Cerar danes ali v četrtek s celovito informacijo o Telekomu

STA/J.P.
15. 4. 2015, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar predvidoma danes ali v četrtek pričakuje celovito informacijo glede postopkov za prodajo večinskega deleža v Telekomu Slovenije. Do takrat zadeve okrog Telekoma, za katerega je Slovenski državni holding (SDH) prejel eno zavezujočo ponudbo, ne komentira.

STA

"Ta hip sem z zadevo seznanjen še od daleč, ampak zdaj pričakujem popolno informacijo - danes, jutri -, tako da bom lahko zavzel povsem konsistentno stališče do zadeve," je premier ob robu konference Podjetniško trgovske zbornice za mala in srednja podjetja odgovoril na novinarsko vprašanje, če je seznanjen s ponujeno kupnino.

"Mislim, da moramo pustiti, da postopek teče tako, kot je predvideno," je še dejal in obenem dodal, da so vsake vnaprejšnje izjave s strani pristojnih oseb preuranjene. "Treba je enostavno zadevo natančno preučiti," je dejal.

Na temo privatizacije naj bi danes predvidoma govorili tudi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Ta je sicer v ponedeljek sklical skupščino za maj, na kateri bodo delničarji odločali o izplačilu dividende v višini 10 evrov bruto na delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je sicer v ponedeljek dejal, da morajo cilji biti doseženi, "če ne bodo, ni realno, da se ti posli izpeljejo". Država ima po njegovih besedah svoja pričakovanja in ponudbe morajo biti znotraj tega. "Pričakovanja so visoka, to je vse, kar lahko rečem," je povedal.

Do ponedeljkovega izteka roka za oddajo zavezujočih ponudb za skoraj 73-odstotni delež Telekoma Slovenije je SDH prejel le eno ponudbo, oddal naj bi jo britanski investicijski sklad SDH. Do zadnjega je za resnega interesenta veljal tudi nemški Deutsche Telekom.

Po neuradnih informacijah naj bi bila Cinvenova ponudba pod pričakovanji države in drugih prodajalcev, kar se je v torek pokazalo tudi v obliki skoraj sedemodstotnega padca cene Telekomove delnice. Ta se je nato danes med trgovanjem že popravila nekoliko navzgor in se trenutno giba okrog 121 evrov.