Slovenija

Delnice Telekoma danes navzgor

STA
15. 4. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Delnice družbe Telekom Slovenije so po skoraj sedemodstotnem torkovem padcu danes trgovanje začele pozitivno. Njihova vrednost na Ljubljanski borzi se trenutno giba pri 122,50 evra oziroma 2,77 odstotka višje kot v torek. Na gibanje delnice vplivajo ugibanja v povezavi s postopkom prodaje večinskega deleža v Telekomu.

Reuters

Po ponedeljkovem izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb za nakup skoraj 73-odstotnega deleža v Telekomu, ko se je izkazalo, da je prispela le ena ponudba, katere višina naj bi bila obenem pod pričakovanji prodajalcev, se je Telekomova delnica pocenila na 119,20 evra.

Britanski sklad Cinven, ki naj bi po neuradnih informacijah stal za edino ponudbo, naj bi namreč v ponudbi za delnico največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja ponudil le med 105 do 115 evrov, kar bi pomenilo za okrog pol milijarde evrov kupnine za prodajani delež. Pričakovanja naj bi se medtem vrtela okrog 130 do 150 evrov za delnico.

Ponujena kupnina naj bi bila sestavljena iz dveh delov. Glavnino sredstev naj bi delničarji prejeli po sklenjenem poslu, preostalo - šlo naj bi za dodatnih 10 ali 15 odstotkov - pa bi Cinven položil na poseben račun.

Teh nekaj deset milijonov evrov naj bi bilo namenjenih poplačilu stroškov izgubljenih odškodninskih tožb - trenutno je namreč proti Telekomu vloženih za 300 milijonov evrov zahtevkov. V tem primeru bi se lahko delničarji, če bi Telekom zmagal na sodiščih, nadejali dodatnih 10 do 20 evrov oziroma v grobem skupno 130 evrov na delnico.

Slovenski državni holding (SDH), ki vodi prodajni postopek, sicer nadaljuje aktivnosti. V torek so sporočili, da skupaj s finančnimi in pravnimi svetovalci zdaj ocenjujejo edino prejeto ponudbo.

Na temo privatizacije naj bi danes predvidoma govorili tudi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije.

V SDH naj bi bili skupaj z vlado sicer odločeni privatizacijo uspešno zaključiti, med drugim zaradi ocen, da bo vrednost Telekoma le še upadala in da bi neuspešen poskus privatizacije slabo vplival na boniteto države.

Mediji tako poročajo, da naj bi SDH že naročil tudi novo vrednotenje državnega deleža v Telekomu. Če bi novo vrednotenje pokazalo na nižjo vrednost od zdajšnjih pričakovanj, ki naj bi močno presegala ponujeno kupnino, bi vlada lažje opravičila morebitno prodajo.

Na temo privatizacije naj bi danes predvidoma govorili tudi člani nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Ta je sicer v ponedeljek sklical skupščino za maj, na kateri bodo delničarji odločali o izplačilu dividende v višini 10 evrov bruto na delnico oziroma skupno 65 milijonov evrov.