Svet

Bruselj sprožil ofenzivo proti Googlu

STA/G.G.
15. 4. 2015, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska komisija je danes po petih letih preiskave in prizadevanj za sporazumno rešitev sprožila ofenzivo proti ameriškemu spletnemu velikanu Googlu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi ukrep se nanaša na sistematično dajanje prednosti Googlovim storitvam pri iskalnih rezultatih, drugi pa na mobilni operacijski sistem Android.

Reuters

Komisija je Googlu poslala tako imenovano izjavo o nasprotovanju zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu s sistematičnim dajanjem prednosti svojim storitvam v iskalnih rezultatih. Ameriški velikan ima deset tednov časa za odziv, na podlagi katerega bo komisija odločila o nadaljnjem ukrepanju, je povedala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Poleg tega je komisija danes uradno sprožila ločeno preiskavo glede Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android. Preiskavo so sprožili zaradi suma nepoštene konkurenčne prednosti na področju mobilnih operacijskih sistemov, aplikacij in storitev za mobilne naprave.

Preiskava v prvem primeru bi se lahko po neuradnih navedbah končala v začetku leta 2016 z globo več kot šest milijard dolarjev, saj je v skladu z evropskimi pravili za varstvo konkurence kršitelju zagrožena kazen do deset odstotkov letnih prihodkov, ki so v Googlovem primeru lani znašali 66 milijard dolarjev.

Reuters

Komisija je preiskavo Googla v tem primeru začela leta 2010 na podlagi pritožb tekmecev, med katerimi so Microsoft, Nokia, Trip Advisor, Oracle in nemška podjetja. Googlu so očitala, da daje pri iskalnih rezultatih svojim storitvam nepošteno prednost. Na primer, izdelke ali hotele, ki se oglašujejo prek Googlovih storitev, naj bi v iskalnih rezultatih bolj izpostavljal.

Vestagerjeva sicer danes potuje v ZDA. Odločitev za postopek proti ameriškemu internetnemu velikanu je pomembna tako z vidika pogajanj o čezatlantskem trgovinskem sporazumu kot v sklopu prizadevanj EU za vzpostavitev enotnega in konkurenčnega evropskega digitalnega trga.