Slovenija

Konflikt interesov pri prodaji Telekoma

STA
13. 4. 2015, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) ponovno opozarja na konflikt interesov ob prodaji Telekoma Slovenije. Danes se namreč izteče rok za oddajo zavezujočih ponudb za tričetrtinski delež v operaterju, pristojne pa sprašujejo, ali bodo tokrat ravnali "odgovorneje kot kaže v primeru NKBM".

STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so že sredi marca na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovili prijavo glede nasprotij interesov pri prodaji Telekoma Slovenije.

V prijavi opozarjajo na dejstvo, da je ameriška banka Citigroup svetovalec prodajalca, hkrati pa je tudi borzno-finančni posrednik Deutsche Telekoma, enega najresnejših interesentov in verjetnega končnega kupca Telekoma Slovenije.

Ob tem se sprašujejo, ali je mogoče preprečiti konflikt interesov, če je korist, ki si jo skupina Citigroup obeta od sodelovanja z Deutsche Telekom, večja od sodelovanja s SDH. Hkrati opozarjajo na vrsto negativnih referenc Citigroupa, ki so jih pristojni v SDH ob izbiri svetovalca "kot vse kaže spregledali oziroma zanemarili".

Čeprav v VZMD prodaji državnih podjetij in privatizaciji načeloma ne nasprotujejo, pa so prepričani, da je pri tovrstnih postopkih - tako v primeru Telekoma, kot tudi NKBM - potrebna zadostna transparentnost ter posebna previdnost.

V nasprotnem primeru lahko namreč pride do velikega oškodovanja države in državljanov, ter nepopravljivih posledic, tako za obstoječe male delničarje Telekoma, kot tudi razlaščene delničarje NKBM, ki bijejo bitke na sodiščih, poudarjajo.