Svet

Nemčija poziva Rusijo in Ukrajino k premiku v drugo fazo dogovora iz Minska

STA
13. 4. 2015, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je pred današnjim srečanjem s kolegi iz Ukrajine, Rusije in Francije Kijev in Moskvo pozval, naj zaženeta drugo fazo krhkih dogovorov iz Minska, katerih cilj je končati spopade na vzhodu Ukrajine. Razmere tam ostajajo napete. Proruski uporniki so danes ukrajinske sile obtožili provokacij.

Reuters

Steinmeier je poziv Kijevu in Moskvi, naj se lotita vprašanja uresničevanja druge faze februarskih dogovorov iz Minska, podal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Die Welt.

Ta faza predvideva pripravo lokalnih volitev na območjih, ki jih zasedajo proruski separatisti, pa tudi zagotovitev dostopa humanitarne pomoči in obnovo vzhoda Ukrajine, je pojasnil vodja nemške diplomacije.

Steinmeier bo drevi v Berlinu gostil kolege iz Ukrajine, Rusije in Francije, skupaj pa bodo preučili uresničevanje dogovorov iz Minska, ki so v veliki meri končali spopade, čeprav se jih pogosto krši, krivdo za to pa sprti strani dnevno valita druga na drugo.

Razmere tam tako ostajajo napete. Vodja separatistov Eduard Basurin je danes ukrajinsko vojsko obtožil, da pred pogovori v Berlinu namerno zaostruje razmere, da bi lahko Kijev drevi znova zahteval napotitev mirovnih sil na območje. Po navedbah separatistov naj bi bili v topniškem obstreljevanju ukrajinske vojske danes ranjeni štirje ljudje.

Vodja nemške diplomacije je sicer v pogovoru za Die Welt izpostavil še, da je bil na vzhodu Ukrajine dosežen napredek, pri čemer je izpostavil umikanje težkega orožja. Po navedbah Steinmeierja so na terenu napredovali tudi opazovalci misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), a ne dovolj.

Ovse je od sprtih strani zahteval, naj se držijo prekinitve ognja in naj nehajo ustrahovati oz. omejevati gibanje okoli 400 pripadnikov njegove opazovalne misije.

Srbija, ki trenutno predseduje Ovseju, je sicer danes ocenila, da je na vzhodu Ukrajine prišlo do napredka. Srbski zunanji minister Ivica Dačić je kot uspeh ocenil podaljšanje mandata misiji Ovseja za leto dni - prej je to veljalo za šest mesecev - in njeno načrtovano okrepitev na 1000 opazovalcev.

O rezultatih drevišnjega srečanja v Berlinu bodo v torek in sredo v nemškem Lübecku razpravljali zunanji ministri skupine G7.